Debatt
Fortsättning på debatten om konspirationsteorier. (Skärmdumpning Världen idag).
Två slutinlägg i denna debatt.
Även om det är obekvämt kan vi inte backa från det som är sant.
Jag vill uppmana till att ompröva din världsbild om du tror att myndighetspersoner aldrig ljuger, eller att det som inte sägs i mainstream-media inte kan vara sant, skriver Henrik Krondahl i replikskiftet med Holger NiIsson.
■ Holger Nilsson fortsätter (VID 23/5) att ondgöra sig över ”konspirationsteorier” utan att vilja ge några konkreta exempel. Jag hävdar fortfarande att man inte ska dra alla så kallade konspirationsteorier över en kam. Man bör, som jag tidigare hävdat, diskutera teorier en och en. Angående vår trovärdighet ska vi komma ihåg att Guds ord säger att evangeliet är en dårskap för hedningarna (1 Kor 1:23).
Jag kan också bli bekymrad över att det finns kristna som tror på att jorden är platt. Men det som är sant ska vi inte backa ifrån, även om det är obekvämt. Precis som Per Ewert skriver i sin ledare (VID 23/5) tappar samfunden medlemmar snabbare ju mer de anpassar sig till tidsandan. En del kristna menar att föreningen Genesis gör det svårare för människor att komma till tro genom att hävda att Bibelns skapelseberättelse ska läsas som en historisk skildring. Det håller jag inte med om.
Att isolera sig från kristen gemenskap därför att man inte får gehör för sin ”konspirationsteori” är naturligtvis inte bra, och självklart finns det mer respektive mindre viktiga frågor. De viktigaste frågorna är de som är centrala för evangeliet. Men för mig har det också varit betydelsefullt att fördjupa mig i ämnen som inte är politiskt korrekta i alla sammanhang, såsom kreationism, covid-pandemin och covid-vaccinerna. Det har gett mig svar på viktiga frågor, stabilitet i min kristna tro, eller på fötterna inför viktiga beslut.
Man får naturligtvis inte glömma bort att även studera Bibeln, men det ena behöver inte utesluta det andra. Jag vill i stället uppmana dig till att ompröva din världsbild om du tror att myndighetspersoner aldrig ljuger, eller att det som inte sägs i mainstream-media inte kan vara sant. Uppenbarelseboken 13 beskriver en tid då vi absolut inte kan lita på myndigheterna (tänker särskilt på verserna 16–17). Jag tror inte vi är i Uppenbarelseboken 13 än, men jag tror inte heller att världen ser ut som när vi som nu är över 50 växte upp.
Jag tror att vi behöver ha ett öppet och respektfullt samtalsklimat i kristenheten. Under de senaste åren har samhället blivit väldigt polariserat, och grupper med olika uppfattningar har haft svårt att prata med varandra på ett civiliserat sätt. Ofta har nedlåtande epitet som ”antivaxare”, ”foliehatt” eller ”Putin-kramare” använts. Även ordet ”konspirationsteoretiker” har ofta använts på samma sätt.
Jag önskar att vi kunde bryta denna polarisering, åtminstone i kristna kretsar.
Henrik Krondahl gymnasielärare
Slutreplik: Djupt olyckligt att konspirationsteorier splittrar kristna.
Problemet med vissa teorier som får spridning är att det ytterst sällan går att finna en faktisk grund för påståendena, menar Holger Nilsson. Härmed är detta replikskifte avslutat.
■ Henrik Krondahl återkommer med ytterligare en replik på mina artiklar om konspirationsteorier. Jag har ansett att det är viktigt att detta kommer upp till diskussion, därför har jag skrivit artiklarna. Det är nödvändigt att vi ser faran som finns i att fångas av teorier som aldrig kan ledas i bevis.
Finns det grund och fakta som kan lyftas fram är jag naturligtvis villig att böja mig för det. Problemet är att det ytterst sällan går att presentera det när det gäller konspirationsteorier. Därför skall vi vara mycket försiktiga att sprida dessa vidare.
Krondahl skriver att ”under de senast åren har samhället blivit väldigt polariserat”. Tyvärr är det så och detta har också skett in i de kristna leden, konspirationsteorier har varit en del av detta. Det har blivit en delning, splittring, mellan trossyskon som är för eller emot olika konspirationsteorier, detta är djupt olyckligt. Det håller säkert Krondahl med om, och han skriver: ”De viktigaste frågorna är de som är centrala för evangeliet.”
Så är det, och desto mer vi går emot detta centrala, desto mer enade blir vi. Går vi in på konspirationsteorier så leder dessa ut i periferin och splittrar.
Till sist vill jag nämna mainstream-media, som också Krondahl omnämner. Det finns i dag en tendens att allt mer ifrågasätta vad vi tar del av genom radio och tv. När dessa kanaler har presenterat en felaktig uppgift, tvingas de till att meddela rättelse om det. Det är ett skydd emot felinformation. Fakta och sanning är det som vi ska söka. Holger Nilsson förkunnare och författare
Tidigare inlägg:
Konspirationsteorier | Flammor - profetisk tidskrift
Debattinlägg | Flammor - profetisk tidskrift
Som kristen skall vi hållas oss till sanning, fakta och inte till teorier. https://www.varldenidag.se/opinion/replik-sa-mycket-av-osundhet-pa-konspirationsteoriernas-omrade/803520 Här är inlägget utskrivet: ”På mitt debattinlägg om konspiratio... Debattartikel i Hemmets Vän
Ett inlägg om den andliga situationen i Sverige. Sven Nilsson lyfte på denna debattsida (vecka 32) upp att svensk kristenhet saknar profetisk krismedvetenhet. Det är ett rätt konstaterande och utan att denna krismedvetenhet finns, är ... Debattinlägg i Hemmets Vän
Vi behöver stanna upp och rannsaka oss inför vad som gör att frikyrkorna upplever kräftgång och tillbakagång. Vi kan då knappast förbigå predikans betydelse om vi skall få se en positiv utveckling och församlingar som växer. Sven Nilsson var in... Debatt
Två slutinlägg i denna debatt. Även om det är obekvämt kan vi inte backa från det som är sant. Jag vill uppmana till att ompröva din världsbild om du tror att myndighetspersoner aldrig ljuger, eller att det som inte sägs i mainstream-media in... Efterdebatt om bokartikeln
Det har blivit en efterdebatt efter artikeln om den nya boken, se artikeln nedanför denna. Två personer har haft synpunkter på artikeln, det är Birgitta Zakeusson Heidar samt signaturen Uttröttad. Den förstnämnda undrar var glädjebudskapet ...