Vem har rätten till Jerusalem?
Vem har rätten till Jerusalem?
Dragkampen om Jerusalem kommer att fortsätta. Israeler och palestinier gör båda anspråk på staden. Vem har den legala rätten till Jerusalem?
Det finns mycket tyckande och många åsikter när det gäller frågan om Jerusalem. Men vem har egentligen den lagliga rätten till staden? En som grundligt studerat frågan under 25 år är en internationellt känd människorättsadvokat från Toronto, Jacques Gauthier. Den 1 juni i år talade han i EU-parlamentet i Bryssel. Han sa då bland annat: ”De rättigheter som givits det judiska folket står på en mycket solid, laglig grund och gäller idag”. Vidare sa han: ”Det judiska folket finns i Jerusalem, inte som nybyggare eller invaderare utan på basen av rätt. Dessa rättigheter är klart utskrivna i internationell lag och bör respekteras av det internationella samfundet.” Han motiverade detta på följande sätt: ”Jerusalem är inget nybyggarsamhälle. Om Jerusalem skulle delas enligt vapenstilleståndsgränsen från 1967, skulle Jerusalems gamla stad ställas under palestinskt styre. Detta strider emot de lagenliga utfästelser som gjorts till det judiska folket i San Remo-resolutionen 1920, i överenskommelsen om Palestina-mandatet 1922, liksom det strider mot artikel 80 i FN:s stadgar.” Att förneka judarna rätten till Jerusalem är också att förneka den historiska kopplingen som de har till denna stad. Det är historiskt belagt att judarna i Jerusalem hade sin stora helgedom, det judiska templet. Trots att ingen seriös historieforskare förnekar att detta tempel funnits i Jerusalem, gjorde den tidigare palestinske ledaren Yasser Arafat detta under fredssamtalen i Camp David. USA:s president Bill Clinton sa då till Arafat: ”Men om det inte fanns något judiskt tempel i Jerusalem, hur kan det då komma sig att Bibeln talar om hur Jesus som tolvåring besökte templet i Jerusalem?!! Hur kunde han besöka något som inte fanns?” Inför detta blev Arafat svarslös. Argument måste baseras på fakta, inte på tyckande och åsikter. Detta gäller dagens Jerusalem såväl som historisk fakta. (Målningen nedan föreställer förstörelsen av templet år 70 e. Kr.)
Vem har rätten till Jerusalem? Dragkampen om Jerusalem kommer att fortsätta. Israeler och palestinier gör båda anspråk på staden. Vem har den legala rätten till Jerusalem? De...