Fredag 12 augusti 2022 - Kl. 04:22 v.32

Holger Nilsson på kristen TV:

Himlen TV7
18 augusti, 21:15:
Vandra smala vägen.
19 aug, 3.15, 9,15, 15,15: Repris

Vision Sverige:
18 aug: 19.00
19 aug: 8.00: Repris
19 aug: 19.00
20 aug: 8.00: Repris
I dessa program kommer flera att medverka och samtala och det kommer att belysas olika synsätt på den yttersta tidens händelser och Jesu återkomst.

21 aug. 11.00:
Betania, Värsås
27 aug. 18.00:
Jönköpings fria församling
Bruksg. 7, Huskvarna
Sångerskan Annica Wahlström kan många gånger också följa med och medverka med sång till gitarr.

Kostnad - endast reseersättning.


Betala med Swish!

Swish: 123 305 5357

Eller scanna koden nedan i din Swishapp.


Väckande bok

> Läs mer!


När kommer Jesus?

> Ladda ner!


Själaspis

 > Läs mer!


Profetiska tider

Ladda ned som PDF!


Han & hon - Livsviktig relation

Läs mer!


Yttersta tiden

Ladda ner som PDF!


Lättläst bok!

Läs mer!


Intressant bok!

Läs mer!


Uppenbarelseboken

Ladda ner som PDF!


Midnattstid

Ladda ner som PDF!


Dags att ta Gud på allvar

Ladda ned som PDF


Dags att vakna upp!

Dags att ta vakna upp


Aktuell bok

Ladda ner som PDF!SENASTE NYTT

Nonchalant krav

Det ställs nu av politiker på kyrkan. (Skärmdumpning Dagen).

Det är närmast att lika vid en parodi.

Politiker som utan att i många fall inte har livet i Gud skull styra en kyrka det är det mest orimliga man kan tänka sig. Likväl är det detta som nu sker inom Svenska kyrkan. Det gör att allt fler röster kommer att höjas emot detta, vi har gett fler exempel och här är ytterligare en sund och balanserad skribent, Berth Löndahl, som tar till orda i Dagen i ett mycket klargörande och på pricken träffande inlägg:

Den partipolitiska nonchalansen i Svenska kyrkan är monumental. Den i valrörelsen nyväckta debatten om att det för dem som ska prästvigas ska råda tvång att viga samkönade par visar detta. Frågan, som drivs främst av S men under tillrop från några grupperingar med partipolitiska kopplingar, har berörts flera gånger i Dagen och andra medier.

Anna Ekström (Fisk) motionerade 2016 i ärendet och har sedan drivit på. I sin debattartikel i Dagen 27/8 menar hon ”att det är dags” och att samma regler som gäller för andra yrken ska gälla för ”prästyrket” – alltså inte prästämbetet.

Trots att Svenska kyrkans läronämnd två gånger (2016 och 2017) avvisat vigseltvång som krav för prästvigning framhärdar S. Redan 2009, när samkönade par fick rätt att vigas i Svenska kyrkan, yttrade sig biskopsmötet att ett sådant villkor inte kan vara av ”konstitutiv karaktär” för prästvigning. Till biskopens ansvar hör att bedöma kandidatens lämplighet och ”upprätthålla och varna var kyrkas ordning och främja enheten i Kristus”. 2016 krävde biskopsmötet att ”särskild beslutsordning” skulle tillämpas i frågan, vilket innebär 75 procents majoritet med mellanliggande val.

Trots detta trotsar de politiska partierna och framhärdar. Kan nonchalansen för att Svenska kyrkan är en episkopal kyrka, för kyrkans identitet, hennes internationella och ekumeniska sammanhang och apostoliska rötter vara större?

Det är alltmer uppenbart att de partipolitiska grupperna – och då inte minst Socialdemokraterna – inte vill främja Svenska kyrkans identitet, hennes trohet mot skrift och tradition, hennes mångfald av fromhetstraditioner och en ekumenisk samsyn. S vill uppenbarligen inte ha en helig, allmännelig och apostolisk kyrka, trogen den heliga skrift och tidlösa trosbekännelse.

Att kyrkan ska präglas av den socialdemokratiska ideologin ger Jesper Bengtsson i sin bok ”Reformismens väg” (2020) klart besked om. Den skrevs för att visa hur S triumferat på område efter område, i fråga efter fråga och så drivit kyrkan framför sig. Så blev Svenska kyrkan ett instrument för en annan ideologi än hennes egen tro och bekännelse.

Frågan huruvida väjningsrätten ska tas bort för präster, sa att alla som prästvigs måste saga ja till att viga par av samma kon, är därför större än en vigningsfråga. Den handlar om Svenska kyrkans frihet, huruvida hon kan besluta i sina egna angelägenheter utifrån skriftens vittnesbörd och med ekumeniska hänsyn.

Inom partipolitiken i kyrkan reduceras gärna centrala lärofrågor till åsikter. Inte bekännelse, inte skriftens ord, inte kyrkans tradition. Utan åsikt. För de partipolitiska grupperna tycks kyrkan vara en åsiktskyrka, inte en bekännelsekyrka. Åsikter är utbytbara, bekännelsen är förankrad i apostolisk och allmänkyrklig tro genom tiderna. Partipolitiska förtroendevalda hörs sällan tala om kyrkans apostoliska trosbekännelse men desto oftare om åsikter, opinioner och samhällsutveckling.

Som emellertid Emma Hedlundh (Posk) påpekat (Dagen 19/8) så är kyrkan ”inte en åsiktsgemenskap dar alla måste tycka lika, utan en trosgemenskap som hålls samman av tron på Jesus Kristus som var frälsare”. Och här skulle jag vilja tillägga – att i kyrkan ska det vid Guds Ord bundna samvetet hållas högt.

Som argument för vigseltvång hävdas vanligen att ingen ska bli diskriminerad. Det sker heller inte. Samkönade par har samma rätt till vigsel som heterosexuella, däremot är inte varje präst tvingad att viga. Så frågan är i praktiken en icke-fråga – ingen blir exkluderad.

Däremot, samtidigt som samkönade par ska inkluderas så exkluderas kandidater från flera fromhetsriktningar från prästvigning. Læstadianer, gammalkyrkliga, stora grupper inom de karismatiska och evangelikala rörelserna, högkyrkliga och katolskt sinnade. Hur är det möjligt? Den konformistiska agendan tycks inte känna några gränser. Men en sak kan vi vara säkra på: När det som sägs i kyrkan bara är samma sak som sägs i bloggar och åsiktssoffor är det inte evangelium. Det är någonting annat.

Det har under de gångna tolv åren sedan vigsel av samkönade par blev möjligt i kyrkan rått borgfred i frågan. Nu slits den freden sönder och Svenska kyrkan riskerar att splittras ytterligare. Kanske en påminnelse om att de partipolitiska grupperna aldrig får nog, att de inte är nöjda förrän Socialdemokraternas – eller varför inte Sverigedemokraternas (som dock avvisar just vigseltvång) – agenda ersätter Bibeln som normerande för kyrkan.

Även Dagens ledarskribent, Frida Park, konstaterar (25/8) att problemet inte är ett eventuellt vigningstvång utan de politiska partiernas inflytande i kyrkan. Kanske kan den partipolitiska nonchalansen och likgiltigheten för kyrkans väsen och rötter och osynliggörandet av kyrkans Herre, Jesus Kristus, vara en ögonöppnare? Kanske kan det vara de politiska partiernas svanesång. För det är lika illa oavsett vilket parti som dominerar. I dag Socialdemokraterna, i morgon kanske Sverigedemokraterna?”

Berth Löndahl, Frimodig kyrka

Till politiker som försöker styra Svenska kyrkan: Bort med tassarna från den – ägna er åt politiken, ett område som ni begriper och låt det ni inte begriper, andlighet, vara i fred. 

 

 


Holger Nilsson

Publicerad: 2021-09-02 | Permalänk |

Fler artiklar

Liknande artiklar
Nonchalant krav
Nonchalant krav
Det är närmast att lika vid en parodi. Politiker som utan att i många fall inte har livet i Gud skull styra en kyrka det är det mest orimliga man kan tänka sig. Likväl är det detta som nu sker inom Svenska kyrkan. Det gör att allt fler röster k...
Sök på Flammor
Flammor på Youtube

Boknyhet!

En bok som vill väcka till insikt.

Det handlar om det avfall som nu råder.

Läsa mer: Boknyhet! | Flammor - profetisk tidskrift
Senaste artiklarna
Läs och lyssna!
Läs och lyssna!

Ett stort antal sådana finns på Flammors sida. Tag gärna tid att ta del av d...
Rysslands ambitioner
Rysslands ambitioner

Det inser Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist. Så här skriver Exp...
Det stora hotet
Det stora hotet

Putins före detta talskrivare slår larm. Så här skriver Expressen: ”Kriget...
Ytterligare hot
Ytterligare hot

Kriget har ytterligare en hotfull dimension. Den stora kärnkraftsanläggni...
Kriget utvidgas
Kriget utvidgas

Det sker utan att Europa kan göra något åt det. Putin kommer nu att...
Vilddjurets märke
Vilddjurets märke

Låt oss inte förledas att tro att det handlar om symbolik. Under Antikris...
Melodifestivalen
Melodifestivalen

Hyllning till ondskan och glorifiering av djävulen på Melodifestivalen. Blan...
Populära artiklar 2022
 Nu behöver vi vara beredda

Nu behöver vi vara beredda
Som Guds folk behöver vi också höja vår beredskap. I dessa dagar är det mång...

Ryska hotet

Ryska hotet
Hotet ligger högt, fyra på en femgradig skala. Försvarsmakten har idag haft...

Ryssland på krigsstigen

Ryssland på krigsstigen
Efter beslutet i riksdagen framstår än mer Sverige som en fiende i ryska ög...

 Osäkerhet inför framtiden

Osäkerhet inför framtiden
Vad kommer att hända? Den 24 februari 2022 skrivs in som början av ett...

Svenskarna börjar vakna

Svenskarna börjar vakna
"Tomma hyllor i butikerna predikar om oro hos folket. Att 45 % av svenskarna...Tidsmaskin

ANNONS:

Flammor, Maskingatan 13, 574 33 Vetlanda
Telefon: 0383-161 64 | E-post: info@flammor.com | Hemsida: www.flammor.com
Ansvarig utgivare: Holger Nilsson

Vilka läser Flammor.com?

Kristen Topplista från JesusSajten.se Blogghubb

© www.flammor.com 2002 - 2022