Mjukiskultur – förödande
Utmanande och uppfodrande budskap behövs! (Skärmdumpning Världen idag).
Med sådana budskap blir det intressant att sitta i kyrkbänkarna.
Så här skriver Marco Strömberg på ledarplats i Världen idag: ”Feminiseringen av kyrkan riskerar att stöta bort männen. Kyrkorna riskerar att bli en plats där män inte trivs. Redan i dag har många kyrkor färre män än kvinnor bland sina medlemmar och det innebär utmaningar. Vem ska exempelvis våra unga kvinnor gifta sig med om de vill ha en kristen man och bilda ett kristet äktenskap? Och om de i stället gifter sig med en icke-troende kan det bli svårare att få barnen med sig till kyrkan och överföra tron till en ny generation.
En trolig orsak till att färre män trivs i kyrkorna är sannolikt förkunnelsen. På söndagsgudstjänsten i många av våra frikyrkor finns ofta en överbetoning på mjuka värden i de teman som levereras. Det gäller oavsett om det är män eller kvinnor som predikar. Mer sällan hör man utmanande budskap om omvändelse och att våga gå emot tidsandan eller där sanning betonas framför känsla. Med andra ord budskap som generellt skulle kunna beskrivas som mer konfrontativa och manliga. Det får konsekvenser; en överbetoning på mer känslomässigt bekräftande budskap kommer sannolikt inte tilltala majoriteten av män, i synnerhet inte unga män.
Utvecklingen i kyrkorna är ofta en spegel av det som sker i samhället. Sverige som land är också det mest feminiserade landet i världen. Detta enligt en studie av Geert Hofstede (1928-2020), holländsk socialpsykolog och professor i antropologi och en av de mest citerade statsvetarna i Europa. Han har studerat de kulturella dimensionerna i olika länder ur ett globalt perspektiv, om hur olika kulturer skiljer sig åt inom sex olika områden, bland annat förekomsten eller frånvaron av maskulinitet.
Inom området maskulinitet mätte han på en hundragradig skala där 100 var en totalt maskuliniserad kultur och 0 en total frånvaro av maskulinitet/en feminiserad kultur. Sverige fick endast 5 av 100 möjliga poäng och skulle således kunna beskrivas som en nästan helt feminiserad kultur, enligt Hofstedes definition.
Med en sådan kulturell miljö är det inte så märkligt att även våra kyrkor påverkas. Inte minst i stora delar av Svenska kyrkan brukar budskapet återspegla tidsandan. Och vad som händer i Svenska kyrkan vandrar lätt vidare in i frikyrkorna, ofta via de äldre frikyrkorna och sedan till övriga.
I Svenska kyrkan finns i dag en stark trend av allt fler kvinnor i förkunnande och ledande funktioner. Under 2023 har inom många stift 80–100 procent av alla som vigts till diakoner eller präster varit kvinnor. Lund är det stift med lägst andel kvinnor som vigts till präster med ”enbart” 62 procent. Vi kommer troligtvis att se samma trend i frikyrkorna.
Med en utveckling där kvinnor på sikt utgör majoriteten av förkunnare blir det extra viktigt att slå vakt om en allsidig förkunnelse. En som inte enbart är själavårdande och som är ängslig för att stöta sig, men också utmanar åhörare till lärjungaskap och radikal efterföljelse i vardagslivet. Detta måste naturligtvis gälla för både manliga och kvinnliga förkunnare.
Kristendomen har både en maskulin och feminin sida, det faderliga och det moderliga och både män och kvinnor behövs i att bygga Guds församling. Men låt oss vaka över en sund balans och inte göra en dikeskörning till förmån för det feminiserade i våra kyrkor.” Marco Strömberg ledarsidan@varldenidag.se
Samma dag som ledaren i Värden idag är publicerad skriver Urban Knutsson i Dagen bland annat så här: ”Under decennier har vi fått lära oss att Jesus älskar oss. Punkt. Ibland till och med att Jesus älskar oss som vi är. Det innebär ju att jag är bra, färdig, som jag är – och att det inte bara är okej utan rätt att jag beter mig som jag gör.”
Så sant, under årtionden har vi hört om att Gud är kärlek, Jesus älskar oss och vi duger som vi är. Resultatet har blivit att kyrkfolket vet detta och har inget behov att höra detta år efter år. De skulle tycka det vore uppfriskande med nya utvecklande budskap för det kristna livet. Det är dags för det nu!
Uppmuntra din pastor att predika utmanande och uppfordrande predikningar. Predikningar som leder till ett utvecklande lärjungaskap, för det ligger i människans natur att utvecklas – predika så då blir det intressant – för det har vi inte hört på många år. Deal artikeln till pastorer!
Med sådana budskap blir det intressant att sitta i kyrkbänkarna. Så här skriver Marco Strömberg på ledarplats i Världen idag: ”Feminiseringen av kyrkan riskerar att stöta bort männen. Kyrkorna riskerar att bli en plats där män inte trivs. Redan...