Fredag 8 december 2023 - Kl. 23:57 v.49

9 dec 17.00:
Askeryds missionshus
17 dec 17.00:
Vetlanda friförsamling

Betala med Swish!

Swish: 123 305 5357

Eller scanna koden nedan i din Swishapp.


Aktuell bok

Läs mer

__________________

Väckande bok

> Läs mer!


När kommer Jesus?

> Ladda ner!


Själaspis

 > Läs mer!


Profetiska tider

Ladda ned som PDF!


Han & hon - Livsviktig relation

Läs mer!


Yttersta tiden

Ladda ner som PDF!


Lättläst bok!

Läs mer!


Intressant bok!

Läs mer!


Uppenbarelseboken

Ladda ner som PDF!


Midnattstid

Ladda ner som PDF!


Dags att ta Gud på allvar

Ladda ned som PDF


Dags att vakna upp!

Dags att ta vakna upp


Aktuell bok

Ladda ner som PDF!SENASTE NYTT

Mjukiskultur – förödande

Utmanande och uppfodrande budskap behövs! (Skärmdumpning Världen idag).

Med sådana budskap blir det intressant att sitta i kyrkbänkarna.

Så här skriver Marco Strömberg på ledarplats i Världen idag: ”Feminiseringen av kyrkan riskerar att stöta bort männen. Kyrkorna riskerar att bli en plats där män inte trivs. Redan i dag har många kyrkor färre män än kvinnor bland sina medlemmar och det innebär utmaningar. Vem ska exempelvis våra unga kvinnor gifta sig med om de vill ha en kristen man och bilda ett kristet äktenskap? Och om de i stället gifter sig med en icke-troende kan det bli svårare att få barnen med sig till kyrkan och överföra tron till en ny generation.

En trolig orsak till att färre män trivs i kyrkorna är sannolikt förkunnelsen. På söndagsgudstjänsten i många av våra frikyrkor finns ofta en överbetoning på mjuka värden i de teman som levereras. Det gäller oavsett om det är män eller kvinnor som predikar. Mer sällan hör man utmanande budskap om omvändelse och att våga gå emot tidsandan eller där sanning betonas framför känsla. Med andra ord budskap som generellt skulle kunna beskrivas som mer konfrontativa och manliga. Det får konsekvenser; en överbetoning på mer känslomässigt bekräftande budskap kommer sannolikt inte tilltala majoriteten av män, i synnerhet inte unga män.

Utvecklingen i kyrkorna är ofta en spegel av det som sker i samhället. Sverige som land är också det mest feminiserade landet i världen. Detta enligt en studie av Geert Hofstede (1928-2020), holländsk socialpsykolog och professor i antropologi och en av de mest citerade statsvetarna i Europa. Han har studerat de kulturella dimensionerna i olika länder ur ett globalt perspektiv, om hur olika kulturer skiljer sig åt inom sex olika områden, bland annat förekomsten eller frånvaron av maskulinitet.

Inom området maskulinitet mätte han på en hundragradig skala där 100 var en totalt maskuliniserad kultur och 0 en total frånvaro av maskulinitet/en feminiserad kultur. Sverige fick endast 5 av 100 möjliga poäng och skulle således kunna beskrivas som en nästan helt feminiserad kultur, enligt Hofstedes definition.

Med en sådan kulturell miljö är det inte så märkligt att även våra kyrkor påverkas. Inte minst i stora delar av Svenska kyrkan brukar budskapet återspegla tidsandan. Och vad som händer i Svenska kyrkan vandrar lätt vidare in i frikyrkorna, ofta via de äldre frikyrkorna och sedan till övriga.

I Svenska kyrkan finns i dag en stark trend av allt fler kvinnor i förkunnande och ledande funktioner. Under 2023 har inom många stift 80–100 procent av alla som vigts till diakoner eller präster varit kvinnor. Lund är det stift med lägst andel kvinnor som vigts till präster med ”enbart” 62 procent. Vi kommer troligtvis att se samma trend i frikyrkorna.

Med en utveckling där kvinnor på sikt utgör majoriteten av förkunnare blir det extra viktigt att slå vakt om en allsidig förkunnelse. En som inte enbart är själavårdande och som är ängslig för att stöta sig, men också utmanar åhörare till lärjungaskap och radikal efterföljelse i vardagslivet. Detta måste naturligtvis gälla för både manliga och kvinnliga förkunnare.

Kristendomen har både en maskulin och feminin sida, det faderliga och det moderliga och både män och kvinnor behövs i att bygga Guds församling. Men låt oss vaka över en sund balans och inte göra en dikeskörning till förmån för det feminiserade i våra kyrkor.” Marco Strömberg ledarsidan@varldenidag.se

Samma dag som ledaren i Värden idag är publicerad skriver Urban Knutsson i Dagen bland annat så här: ”Under decennier har vi fått lära oss att Jesus älskar oss. Punkt. Ibland till och med att Jesus älskar oss som vi är. Det innebär ju att jag är bra, färdig, som jag är – och att det inte bara är okej utan rätt att jag beter mig som jag gör.”

Så sant, under årtionden har vi hört om att Gud är kärlek, Jesus älskar oss och vi duger som vi är. Resultatet har blivit att kyrkfolket vet detta och har inget behov att höra detta år efter år. De skulle tycka det vore uppfriskande med nya utvecklande budskap för det kristna livet. Det är dags för det nu!

Uppmuntra din pastor att predika utmanande och uppfordrande predikningar. Predikningar som leder till ett utvecklande lärjungaskap, för det ligger i människans natur att utvecklas – predika så då blir det intressant – för det har vi inte hört på många år. Deal artikeln till pastorer!


Holger Nilsson

Publicerad: 2023-10-04 | Permalänk |

Fler artiklar

Liknande artiklar
Mjukiskultur – förödande
Mjukiskultur – förödande
Med sådana budskap blir det intressant att sitta i kyrkbänkarna. Så här skriver Marco Strömberg på ledarplats i Världen idag: ”Feminiseringen av kyrkan riskerar att stöta bort männen. Kyrkorna riskerar att bli en plats där män inte trivs. Redan...
Sök på Flammor
Flammor på Youtube

Ny bok!

Hög tid att vakna upp inför tystnaden om Jesu återkomst! En bok som vill väcka till insikt. Läs mer: Ny bok! | Flammor - profetisk tidskrift

Senaste artiklarna
Uppryckandet
Uppryckandet

Assemblies of God är världens största pingstsamfund, kanske värt att ly...
Putin och kärnvapen
Putin och kärnvapen

Hela tiden kommer rapporter om Putin och kärnvapenanvändning. På denna...
Putin är på gång igen
Putin är på gång igen

Denna vecka har Putin hotat två baltiska länder. Så här sägs om det senaste...
Konflikten Israel – Hamas
Konflikten Israel – Hamas

Flera länder kan komma att dras in och då kan det bli storkrig. Israels...
Hotbilder
Hotbilder

Det handlar om Ryssland och Ukraina samt att ett amerikanskt stridsfartyg blev a...
Hamas-kriget
Hamas-kriget

Om de inte hade gjort det så hade det varit noll döda. Nu är det tusental...
Vision Sverige
Vision Sverige

Vision Sverige. Samtal med Christer Åberg och Holger Nilsson. Programledare...
Populära artiklar 2023
Allvarligt budskap

Allvarligt budskap
SVERIGE, KRIGET STÅR FÖR DÖRREN Carmelia Adeström medverkar på Vision Sveri...

Uppenbarelse

Uppenbarelse
Som alltid med uppenbarelser och profetiska tilltal skall de prövas. Så här...

Inför sin fullbordan?

Inför sin fullbordan?
Peter Plars, präst, har sänt oss detta aktuella budskap. ”Kommer vi i v...

Vakna upp!

Vakna upp!
Kommer 2023 att bli ett år av största profetisk betydelse? Ta del av den...

Vad kan hända?

Vad kan hända?
Så här i inledningen på 2023 kan vi påminna oss om denna bok skriven 2019. De...Tidsmaskin

ANNONS:

Flammor, Maskingatan 13, 574 33 Vetlanda
Telefon: 0383-161 64 | E-post: info@flammor.com | Hemsida: www.flammor.com
Ansvarig utgivare: Holger Nilsson

Vilka läser Flammor.com?

Kristen Topplista från JesusSajten.se Blogghubb

© www.flammor.com 2002 - 2023