Söndag 19 maj 2024 - Kl. 10:56 v.20

Betala med Swish!

Swish: 123 305 5357

Eller scanna koden nedan i din Swishapp.


Viktig bok


 > Läs mer
_________________

Aktuell bok

Läs mer

__________________

Väckande bok

> Läs mer!


När kommer Jesus?

> Ladda ner!


Själaspis

 > Läs mer!


Profetiska tider

Ladda ned som PDF!


Han & hon - Livsviktig relation

Läs mer!


Yttersta tiden

Ladda ner som PDF!


Lättläst bok!

Läs mer!


Intressant bok!

Läs mer!


Uppenbarelseboken

Ladda ner som PDF!


Midnattstid

Ladda ner som PDF!


Dags att ta Gud på allvar

Ladda ned som PDF


Dags att vakna upp!

Dags att ta vakna upp


Aktuell bok

Ladda ner som PDF!SENASTE NYTT

Skilsmässa

Som en farsot går det fram en våg av skilsmässor.

Texten är från boken Han och hon av Holger Nilsson.

 

I det föregående kapitlet avslutning belyste vi bland annat äktenskap utifrån ett evighetsperspektiv. Sammanfattningsvis kom vi fram till att äktenskap och familjebildning är något som tillhör den här världen.

Det innebär förstås inte att vi på något sätt ska se ner på eller ta lätt på detta viktiga förbund, inte alls. Att ingå ett äktenskap är något mycket stort och betydelsefullt, vilket är av största vikt att hålla fast vid, eftersom detta är vad Bibeln lär.

Av alla avtal och förbund som kan ingås mellan människor finns det inget som är lika betydelsefullt som detta. Att vi i västvärlden under senare tid inte verkar inse detta är något djupt olyckligt. Det kan kopplas till det avfall som skett och som innebär att man lämnat Guds ord som riktmärke för liv och leverne.

Därför är det så, att om vi ska se en förändring på det här området, behöver tron och respekten för Bibeln upprättas. Om Bibeln inte får vara den grundläggande auktoriteten för kristna finns inte den grundförutsättning som är nödvändig för en förändring.

Tyvärr ser vi idag hur ett stort antal av de kristna äktenskapen upplöses genom skilsmässa. När man ser på det totala antalet kraschade äktenskap berörs troende kristna i stort sett lika mycket som andra. 

Detta visar att kristna har följt med den utveckling som skett i samhället i stort, nämligen att ett stort antal äktenskap slutar med skilsmässa. Många kristna har tyvärr inte förstått att man borde ha ett annat rättesnöre och standard än vad som är vanligt i samhället i stort.

På något sätt har det ökade antalet skilsmässor lett till att det blivit mer legitimt att skilja sig. Kanske det till och med börjar betraktas som något naturligt att många äktenskap slutar med skilsmässa, men så skall det ju definitivt inte vara.

Går vi till bibelordet, vilket bör vara den främsta urkunden för en kristen, ser vi att utifrån Guds perspektiv är äktenskapet ett heligt förbund som man inte bara lättvindigt kan upplösa.

Hos profeten Malaki finner vi Guds syn på skilsmässor: ”Jag hatar skilsmässa, säger Herren, Israels Gud.” Mal. 2:16.

Om vi har detta synsätt på skilsmässor som grundinställning är det omöjligt att ta lätt på detta förbund. Om Gud säger att Han hatar skilsmässor, så bör också vi också göra det.

Någon kanske invänder att detta är hämtat från Gamla Testamentet. Med säger man så, så menar man indirekt att Gud skulle ha ändrat sig, vilket förstås inte stämmer. Är det någon som har ändrat sig är det människan, men Gud gör det inte. 

Äktenskapet har tiderna igenom hållits högt och heligt, och skilsmässa har inte funnits på kartan under tider som ligger bakom. Det är första under senare tid som ett mer lättsinnigt förhållningssätt till skilsmässor blivit vanligt.

Detta säger oss att den tid vi nu lever i, är en avfallstid, då människor fjärmat sig från Guds ord och den tidigare etablerade synen på skilsmässor. Det är människan som ändrat inställning, inte Gud. Alltså behöver vi en återgång till respekten både för Guds ord och för äktenskapets orubbliga grund, som endast i undantagsfall kan brytas upp genom skilsmässor.

Om kristna makar har samma inställning som Gud har till skilsmässor, är det en bra grund för att göra allt för att undvika en sådan. Makarna behöver då vara eniga om att tillsammans verka för att äktenskapet ska bestå. En bra förebyggande åtgärd är att ha bönestunder tillsammans. Det ger ett andligt beskydd emot Guds fiende, som inget hellre önskar än att slå sönder troende makars äktenskap. Förstår man att det är en andlig kamp och en strid mot mörkrets makter, känns det mer angeläget att tillsammans stå emot den gemensamma fienden.

Många gånger när problem uppstår i ett äktenskap, kan det upplevas som om det är den äkta hälften man strider emot, men andligt sett ligger det på ett djupare plan. Sanningen är den att det är Guds fiende som vill slå in kilar i äktenskapet för att slå sönder det. Därför är det viktigt när man märker att det är något som skaver i äktenskapet, att man talar ut med varandra i förtroende och kärlek, inte att man bara anklagar varandra.

Det är mycket viktigt att det finns en öppenhet mellan makarna, så man lugnt kan resonera om det som upplevs som svårigheter i relationen. Detta behöver ske på ett mycket tidigt stadium, ju längre man skjuter upp det, desto värre kan klyftan bli.

Man kan ta bilden av att man har en sten i skon; den irriterar men man väljer ändå att fortsätta gå trots detta. Det kan leda till att det uppstår sår av stenen och att foten ömmar. Om man inte tar bort stenen direkt, blir det bara värre. På samma sätt bör man agera då man märker att det är något i äktenskapet som inte är bra och som behöver åtgärdas.

Det stora misstaget som många gör är att man låter tiden gå, och blir alltmer irriterad på sin partner. Ändå talar man inte ut med varandra utan hoppas att det ska reda upp sig på något sätt. Istället för att så sker förvärras ofta situationen, och om man inte tar tag i situationen kan det sluta med skilsmässa.

Det handlar alltså om öppenhet gentemot varandra; öppenhjärtiga samtal, där man på ett tidigt stadium tar itu med det som gnisslar i äktenskapet. Om man låter det fortsätta kommer man lätt till en punkt där man inte längre kan nå fram till varandra.

Blir det så allvarligt att man har svårt att tala med varandra och inte kan finna någon lösning, är det av största vikt att man tar hjälp av någon utomstående. Det finns familjerådgivning och kristna själavårdare som kan kontaktas för hjälp och stöd att komma till rätta med problemet.

Ju tidigare en sådan åtgärd vidtas, desto större möjlighet är det att kunna rädda äktenskapet. Man ska inte på något sätt skämmas för att söka sådan hjälp, det är inte mer konstigt än att man söker läkarhjälp för fysiska åkommor.

Målsättningen hos alla kristna par måste vara att rädda äktenskapet undan skilsmässa. Då krävs det att båda parter samverkar, det räcker inte med att den ena maken anstränger sig.

I de fall där den ena parten framhärdar i att genomdriva en skilsmässa, finns det ingen möjlighet att förhindra den. Varje människa har sin fria vilja och håller den ena parten fast vid att bryta upp från äktenskapet så finns det inte så mycket att göra.

På detta område, så väl som andra, är det viktigt att varje troende underordnar sig Guds vilja och Hans vilja i det här fallet är att ett äktenskap ska bestå. Gud vill därför bistå de par som kämpar för att rädda sitt förhållande undan skilsmässa. Då kan det bli nödvändigt att söka både Guds och människors hjälp.

Tyvärr är det inte alla som väljer den vägen, tvärtom finns det dem som söker orsaker för att skiljas. Det kan ske genom att man letar fel hos sin partner och ensidigt väljer skilsmässa. Det kan se ut som den enklaste vägen, men det är inte den väg som för tillfället verkar vara den lättaste som är den bästa.

Skilsmässa är ett nederlag och en smärta, inte minst om det finns barn i familjen. Deras kärlek till föräldrarna, och den trygghet som det innebär att få växa upp med både sin mamma och sin pappa, kan rubbas och sätta djupa spår för framtiden. Därför bör man med alla de medel som står till buds, göra sitt bästa för att rädda äktenskapet.

Om det visar sig att man nått fram till en så djup låsning att man inte kan prata med varandra är det djupt olyckligt. När tystnaden kommer in i ett förhållande, är det en allvarlig signal om att hela äktenskapet är på väg att spricka.

Det är därför som man ska göra allt för att prata öppet med varandra, redan från början av äktenskapet, och sedan inte låta den öppenheten klinga av. När man har kommit fram till den punkt, då man inte längre kan nå fram till varandra i samtal, kan det vara för sent. I sådana fall behöver man söka samtalsterapi, där en tredje utomstående part kan hjälpa till med att bena ut de problem som hotar ödelägga förhållandet. En utomstående samtalspartner kan med andra ögon se vad som orsakar låsningen i äktenskapet och ge råd och finnas till hands, till dess att en lösning kan komma till stånd. Säkert skulle de allra flesta äktenskap som knakar i fogarna kunna räddas om man söker en sådan utväg. 

Boken Han och hon Semnos förlag.  Mjuka pärmar. 115 sidor. Ca-pris 119:- Vårt pris 80:-.

Boken kan köpas via Flammor. Pris 80:- + porto. Köp flera och ge bort, 3 ex. för endast 150:- + porto!

Beställning kan göras från Flammor, Maskingatan 13, 574 33 Vetlanda. Tel. 0383- 161 64. eller via mail: info@flammor.comt

 

 

 


Holger Nilsson

Publicerad: 2019-03-14 | Permalänk |

Fler artiklar

Liknande artiklar
Skilsmässa och omgifte
Skilsmässa och omgifte
Texten är från boken Han och hon av Holger Nilsson. Det finns två ord med en mycket negativ klang, som är kopplade till ordet ”äktenskap”, de orden är ”äktenskapsbrott” och ”äktenskapsbrytare”. Också dessa ord finns med i Bibeln och dä...
Skilsmässa och omgifte
Skilsmässa och omgifte
En fråga som behöver lyftas upp och söka svar på. Du kan få lyssna till en predika om skilsmässa och omgifte. Det är inte många som vill ta upp detta, men heder åt Eva-Lotta Kjellberg som är präst i EFS och har gjort det. Här är länken t...
Skilsmässa
Skilsmässa
Texten är från boken Han och hon av Holger Nilsson.   I det föregående kapitlet avslutning belyste vi bland annat äktenskap utifrån ett evighetsperspektiv. Sammanfattningsvis kom vi fram till att äktenskap och familjebildning är någ...
Skilsmässa
Skilsmässa
Som välriktade skott flög de genom rummet  han hade upplevt detta tidigare och överlevt.   Men denna gång var det dödande skott som sköts de dödande skotten var fyra: Nu skiljer jag mig!   Han ...
Skilsmässa och omgifte
Skilsmässa och omgifte
Man kan ha många åsikter i denna fråga men låt oss ta del av vad den kände pastorn David Pawson har att säga i denna fråga. Titeln på engelska är: Remarriage is adultery unless…   Underrubriken lyder: What the Bible says about divorc...
Sök på Flammor
Flammor på Youtube

Ny bok!
Nu har tiden kommit för avslöjandet av hur stora delar av svensk frikyrklighet har förändrat undervisningen om den yttersta tiden och Jesu återkomst.

Läs mer: Boknyhet! | Flammor - profetisk tidskrift


Senaste artiklarna
Slutet
Slutet

Vi kan veta hur slutet blir, Evigheten och det nya Jerusalem. Från boken När...
Åtskiljandet
Åtskiljandet

Det är det åtskiljandet av människor som en gång kommer att ske. Från boken...
Aldrig inträffat
Aldrig inträffat

Det är mycket möjligt att det kommer inträffa i vår tid. Från boken När allt...
NATO förbereder sig
NATO förbereder sig

I går var rubriken från Marcus Oscarssons webbsida: ”Ryssland redo för krig med...
Ryssland Redo för krig med NATO
Ryssland Redo för krig med NATO

Ryssland säger att man är redo att slåss mot Nato på slagfältet. Först skall...
NATO provocerar
NATO provocerar

Alla borde förstå vad det kommer att innebära. Så här är texten på Marcus Os...
Jesus kommer snart!
Jesus kommer snart!

Jesus som frälser oss från den kommande vredesdomen. Mikael Walfridsson skriv...
Populära artiklar 2024
Jesu tillkommelse eller världskrig?

Jesu tillkommelse eller världskrig?
Kan det finnas någon vägledning i denna fråga? Naturligtvis kan vi inte med b...

Vakna Europa

Vakna Europa
I sitt tal riktade sig Niinistö särskilt till Europa och uppmanade kontinenten...

Det stora avfallet – Apostasia

Det stora avfallet – Apostasia
Författare till boken är Elonora Lahti. Så här skriver Elonora: ”Vi har haft...

Vedermödan

Vedermödan
Då kommer halva jordens befolkning att dö. De krigsmoln som syns nu kan...

Harpazo

Harpazo
Elonora Lathi skriver om detta i sin bok När allting blir annorlunda. Efter...Tidsmaskin

ANNONS:

Flammor, Maskingatan 13, 574 33 Vetlanda
Telefon: 0383-161 64 | E-post: info@flammor.com | Hemsida: www.flammor.com
Ansvarig utgivare: Holger Nilsson

Vilka läser Flammor.com?

Kristen Topplista från JesusSajten.se Blogghubb

© www.flammor.com 2002 - 2024