Onsdag 8 februari 2023 - Kl. 21:06 v.06

11 februari 17.00:
Missionshuset,
Askeryd
12 februari 10.00:
Missionshuset, Bäckseda
19 februari 11.00:
Pingstkyrkan, Ronneby
23 februari 18.30:
Cafe Kronan, Lönsboda

Betala med Swish!

Swish: 123 305 5357

Eller scanna koden nedan i din Swishapp.


Aktuell bok

Läs mer

__________________

Väckande bok

> Läs mer!


När kommer Jesus?

> Ladda ner!


Själaspis

 > Läs mer!


Profetiska tider

Ladda ned som PDF!


Han & hon - Livsviktig relation

Läs mer!


Yttersta tiden

Ladda ner som PDF!


Lättläst bok!

Läs mer!


Intressant bok!

Läs mer!


Uppenbarelseboken

Ladda ner som PDF!


Midnattstid

Ladda ner som PDF!


Dags att ta Gud på allvar

Ladda ned som PDF


Dags att vakna upp!

Dags att ta vakna upp


Aktuell bok

Ladda ner som PDF!SENASTE NYTT

Skilsmässa och omgifte

Vad säger Bibeln om detta?

Texten är från boken Han och hon av Holger Nilsson.

Det finns två ord med en mycket negativ klang, som är kopplade till ordet ”äktenskap”, de orden är ”äktenskapsbrott” och ”äktenskapsbrytare”. Också dessa ord finns med i Bibeln och därför kan vi inte bara förbigå vad de orden står för.

Som framgår av orden är de förbundna med äktenskapet, men de handlar om de negativa sidorna som kan inträffa med ett äktenskap. När man söker i Svenska Folkbibelns översättning, finner man att det ordet ”äktenskapsbrott” nämns 32 gånger i Bibeln, varav 18 gånger i Nya Testamentet. Vi behöver alltså ha med detta i den kristna undervisningen. 

Äktenskapsbrott innebär att i handling bryta det äktenskap som har ingåtts, exempelvis genom otrohet. Detta kan utgöra en grund för skilsmässa, men det finns också möjlighet att ett helande av äktenskapet kan ske, även i ett sådant fall.

En förutsättning för detta är att den som begått otrohet verkligen ångrar sig, bekänner sin synd och ber Gud och sin partner om förlåtelse. Om så sker finns det en möjlighet att äktenskapet kan återupprättas. Upprättelse och förlåtelse är en gudomlig väg att gå och bör därför vara det första alternativ som väljs. Om däremot den som begått otrohet framhärdar att fortsätta på den vägen, är skilsmässa oundvikligt.

Även om inte otrohet begåtts, kan slitningar i äktenskapet ha gått så långt att man har svårt att bo under samma tak. Om så har blivit fallet ska man ändå inte vara för snabb med att ta ut skilsmässa; det har ju ändå en gång varit så att det funnits kärlek med i bilden, som gjorde att man ville leva tillsammans. Denna kärlek kan åter få liv om båda prövar den vägen, kanske kombinerat med att parterna går i samtalsterapi. Efter en kortare eller längre tid, kan resultatet bli en återförening. Innan detta sker kan en lösning vara att man bor åtskilda en tid. Den saknad efter varandra, som makarna då kan känna, kan leda till en återförening. 

Ta aldrig lätt på skilsmässa, utan sök alla utvägar för att äktenskapet ska kunna upprättas! Det är en seger när ett äktenskap helas, och detta kan ske till och med om man har begärt skilsmässa och levt åtskilda under en tid. Ett reportage i en tidning skildrade hur ett kristet par återförenades 17 år efter skilsmässan och gifte om sig med varandra, till deras och barnens lycka.

Detta är endast möjligt om ingen av makarna har ingått ett nytt äktenskap. Därför är det viktigt att undvika att gifta om sig, och därmed lämna dörren öppen för en upprättelse av äktenskapet.

Då är vi inne på problematiken omkring omgifte, vilket också är något som behöver belysas utifrån bibliskt perspektiv. Bibeln är inte tyst på det här området heller; Jesus själv har talat om skilsmässa och omgifte.

Här vill jag hänvisa till ett kortare avsnitt ur Illustrerat Bibellexikon, med rubriken ”Äktenskapsskillnad”. Jag citerar:

”Jesu undervisning angående skilsmässa finns i Matt. 5:31 f.; 19:3-12; Mark. 10:2-12; Luk. 16:18. Hans lära kan i korthet sammanfattas så här:

1) Det enda giltiga skälet till skilsmässa är otukt, Matt. 19:9.

2) Den tillåtelse som Mose lag gav en man att skilja sig från sin hustru, var ett medgivande på grund av hjärtats hårdhet, 19:8.

3) Den som för någon annan orsaks skull än otukt skiljer sig från sin hustru och tar sig en annan hustru, han begår äktenskapsbrott, 19:9.

4) Var och en som skiljer sig från sin hustru för någon annan orsaks skull än otukt, han blir orsak till att hon begår äktenskapsbrott, 5:32.

5) Den som tar en frånskild kvinna till hustru, han begår äktenskapsbrott, 5:32; 19:9.

6) Om en hustru skiljer sig från sin man och tar sig en annan man, då begår hon äktenskapsbrott, Mark. 10:12.” Slut citat från Illustrerat Bibellexikon.

Vi har inte skrivit ut de bibelställen som det hänvisas till, men rekommenderar alla att läsa dessa. Det är mycket viktigt att vägledas av bibelorden och inte bara hänvisa till ett allmänt tyckande omkring dessa frågor.

Det är sällan som det predikas över de bibelversar som vi hänvisas till här ovan från evangelierna. Därför råder det också en stor vilsenhet och okunnighet om vad bibelordet faktiskt har att säga i dessa frågor.

Det handlar om Jesu egen undervisning och hans ord kan vi naturligtvis inte ta lätt på. När Jesus i Matt. 5:32 börjar tala om skilsmässa, börjar han med orden: Jag säger er… här ser vi hur han lägger sin egen auktoritet bakom de ord som sedan följer i denna fråga. För kristna som är lärjungar och efterföljare till Jesus borde det vara självklart att det är Jesu ord som är riktmärket och det som sätter standarden för ett kristet liv.

I 1 Kor. 7:10-11 understryker Paulus också Jesu undervisning och påtalar att det inte är hans egna ord utan Herrens, så här skriver han: ”De gifta ger jag en befallning som inte är min utan Herrens: En hustru får inte skilja sig från sin man; skiljer hon sig ska hon förbli ogift eller försonas med sin man – och en man får inte överge sin hustru.”

Senare i samma kapitel tar vi del av följande ord angående vad som upplöser ett äktenskap, nämligen döden: ”En hustru är bunden så länge hennes man lever. Men om mannen dör, är hon fri att gifta om sig med vem hon vill, bara det sker i Herren.” 1 Kor. 7:39.

Här ser vi också det som vi tidigare har skrivit om, att troende ska ingå äktenskap med troende, det uttrycks med dessa ord: ”bara det sker i Herren.”  

Tyvärr har det många gånger tagits allt för lätt på vad Bibeln säger angående det område som vi tar upp här. Skilsmässorna har ökat lavinartat under senare årtionden. Dessförinnan kan vi konstatera att det fanns en annan hållning i den frågan och man kämpade för att hålla samman äktenskapet

Vi behöver en upprättelse då det gäller synen på äktenskapets heliga förbund. Vägen dit är att vi återvänder till den undervisning som finns i gudsordet. 

Boken Han och hon Semnos förlag.  Mjuka pärmar. 115 sidor. Ca-pris 119:- Vårt pris 80:-. Boken kan köpas via Flammor. Pris 80:- + porto. Köp flera och ge bort, 3 ex. för endast 150:- + porto! Beställning kan göras från Flammor, Maskingatan 13, 574 33 Vetlanda. Tel. 0383- 161 64. eller via mail: info@flammor.comt

 

 

 

 

 

 


Holger Nilsson

Publicerad: 2019-03-15 | Permalänk |

Fler artiklar

Liknande artiklar
Skilsmässa
Skilsmässa
Texten är från boken Han och hon av Holger Nilsson.   I det föregående kapitlet avslutning belyste vi bland annat äktenskap utifrån ett evighetsperspektiv. Sammanfattningsvis kom vi fram till att äktenskap och familjebildning är någ...
Skilsmässa och omgifte
Skilsmässa och omgifte
Man kan ha många åsikter i denna fråga men låt oss ta del av vad den kände pastorn David Pawson har att säga i denna fråga. Titeln på engelska är: Remarriage is adultery unless…   Underrubriken lyder: What the Bible says about divorc...
Skilsmässa och omgifte
Skilsmässa och omgifte
Texten är från boken Han och hon av Holger Nilsson. Det finns två ord med en mycket negativ klang, som är kopplade till ordet ”äktenskap”, de orden är ”äktenskapsbrott” och ”äktenskapsbrytare”. Också dessa ord finns med i Bibeln och dä...
Sök på Flammor
Flammor på Youtube

Ny bok!

Hög tid att vakna upp inför tystnaden om Jesu återkomst! En bok som vill väcka till insikt. Läs mer: Ny bok! | Flammor - profetisk tidskrift

Senaste artiklarna
Ny viktig bok
Ny viktig bok

En bok som kan skaka om darwinister.Den här boken smular effektivt sönder påståe...
Vad är i görningen?
Vad är i görningen?

Militärer har observerat att Ryssland agerar i norr.Så här skriver Expressen: ”S...
Ända till slutet
Ända till slutet

Oavsett krigets hotande allvar så bryr sig inte en del. Vi lever verkligen...
Sovande eller vakande?
Sovande eller vakande?

Hur är vårt förhållande till den allvarliga utveckling som är för handen? H...
Rysk offensiv
Rysk offensiv

Kanske en halv miljon man kan bli involverade i attack mot Ukraina. På torsd...
När kommer Jesus?
När kommer Jesus?

Det är många som har frågor om detta. En som studerat detta nogsamt är teol...
En aktuell fråga
En aktuell fråga

Magnus Jonegård, pastor och församlingskonsult svarar på frågan. Fråga: ”Förr...
Populära artiklar 2023
Uppenbarelse

Uppenbarelse
Som alltid med uppenbarelser och profetiska tilltal skall de prövas. Så här...

Vad kan hända?

Vad kan hända?
Så här i inledningen på 2023 kan vi påminna oss om denna bok skriven 2019. De...

Det är senare än du tror!

Det är senare än du tror!
Nu går budskap ut om att vi lever i tidens avslutning – nonchalera inte des...

Profetisk undervisning

Profetisk undervisning
Ove Marcelind talar på Vision Sverige. På denna länk kan du tal del av b...

TV Vision Sverige

TV Vision Sverige
Fredag 13 jan. 19.00 – Repris 14 jan. 8.00. Lördag 14 jan. 19.00 – Repris 1...Tidsmaskin

ANNONS:

Flammor, Maskingatan 13, 574 33 Vetlanda
Telefon: 0383-161 64 | E-post: info@flammor.com | Hemsida: www.flammor.com
Ansvarig utgivare: Holger Nilsson

Vilka läser Flammor.com?

Kristen Topplista från JesusSajten.se Blogghubb

© www.flammor.com 2002 - 2023