Söndag 14 juli 2024 - Kl. 18:17 v.28

Betala med Swish!

Swish: 123 305 5357

Eller scanna koden nedan i din Swishapp.


Viktig bok


 > Läs mer
_________________

Aktuell bok

Läs mer

__________________

Väckande bok

> Läs mer!


När kommer Jesus?

> Ladda ner!


Själaspis

 > Läs mer!


Profetiska tider

Ladda ned som PDF!


Han & hon - Livsviktig relation

Läs mer!


Yttersta tiden

Ladda ner som PDF!


Lättläst bok!

Läs mer!


Intressant bok!

Läs mer!


Uppenbarelseboken

Ladda ner som PDF!


Midnattstid

Ladda ner som PDF!


Dags att ta Gud på allvar

Ladda ned som PDF


Dags att vakna upp!

Dags att ta vakna upp


Aktuell bok

Ladda ner som PDF!SENASTE NYTT

Halta på båda sidor

Det kan sägas om en del när det gäller bibelsynen.

Att göra så är mer förödande än de som gör själva inser.

”Elia trädde fram för allt folket och sade: ”Hur länge ska ni halta på båda sidor?” 1 Kung. 18:21.

Vi skriver inte denna artikel för att strida. Däremot vill vi följa den uppmaning som Bibeln ger: ”Mina älskade, trots min stora iver att skriva till er om vår gemensamma frälsning fann jag det nödvändigt att skriva och mana er fortsätta kämpa för den tro som en gång för alla har överlämnats åt de heliga.” Judas brev v. 3.

Det är en kamp som pågår och ibland genomskådar inte kristna denna och därför kämpar man inte för tron, fast det är ett mycket stort behov av den kampen. Vi skriver detta också i omsorg om församlingar och pastorer.  

Vi vill värna om en odelad tro på Guds ord. Att börja kompromissa med tron på Guds ord är djupt förödande och detta har faktiskt skett i svensk frikyrklig pastorsutbildningen. Detta är ett stort antal pastorer inte medvetna om och därför behöver de få insikt i vad som skett under de senaste årtiondena när det gäller denna utbildning.

Resultat av den kompromissande synen på Guds ord kan i dag återspeglas i den stagnation som svensk frikyrkorörelse i dag befinner sig i. Om vi inte vill se detta fortsätta behöver vi återgå till den fasta tro på Guds ordet som tidigare pastorer hade då frikyrkorörelserna växte. Detta upprättande av tron behöver ske omedelbart och varje pastor behöver skaka av sig kompromissande med bibelordet. När det sker kommer församlingsmedlemmarna att höra skillnaden bli berörda och uppbyggda i sin tro. Må Herren styrka och välsigna alla pastorer som från och med nu vill ta steget från kompromissande till en stark tro på Bibeln.

En som har avslöjat den kompromiss med tron på bibelordet är Anders Gerdmar. Man kan knappast beskylla honom för att inte vara kvalificerad och att inte har förutsättningar för detta avslöjande, han är Fil mag. i religionsvetenskap med bibliska språk som huvudämne, vid Uppsala universitet, Teol. dr i nytestamentlig exegetik, vid Uppsala universitet samt Docent i Nya testamentets exegetik, vid Uppsala universitet.

I sin bok ”Det står skrivit”  ägnar han ett kapitel för att belysa den farliga mellanväg som man har försökt att gå i svenska evangelikala sammanhang. I kapitel 7 i sin bok ställer Gerdmar frågan: En gyllene  medelväg – finns den?

Han inleder kapitlet med dessa rader: ”I de här kapitlet kommer jag att behandla olika försök till att skapa en medelväg mellan bibeltro och historisk-kritisk bibelvetenskap, först den svenska universitetsexegetiken, med ett nära förhållande till den svenska lutherska kyrkan, sedan den gren i den evangelikala bibelvetenskapen som vill förmedla mellan bibeltro och historisk-kritisk bibelvetenskap, med George Eldon Ladd som främsta exempel' och hans efterföljare inom svensk frikyrka."

Kapitlet handlar i myckenhet  om denne Ladd därför att denne har haft ett mycket stort inflytande på den evangeliska fåran i svensk kristenhet, detta inflytande är att i stora drag att beklaga. Det handlar om att Ladd införande av ”Evangelical light”. Denna beteckning finns också i en mellanrubrik i Gerdmars 7:e kapitel och så här skriver Gerdmar:

”Evangelícal light” - Ladds medlingsförsök och dess svenska konsekvenser.

Inte heller den evangelikala rörelsens bibelsyn är entydig, vilket framför allt 1900-talets amerikanska kyrkohistoria visar. Och den har fått återverkningar i svensk bibelvetenskap.

Det här avsnittet kommer att handla om George Eldon Ladd och hans exegetiska approach, som fått stort inflytande, och samtidigt innehålla kritik av hans approach. Låt mig därför inledningsvis säga att det finns mycket jag sympatiserar med hos Ladd, både hans vilja att ta det exegetiska arbetet på allvar och hans hjärta för evangeliet och dess förkunnelse. Ändå landar vi i olika slutsatser när det gäller bibelsynen, och den dörr han öppnade för historisk-kritisk exegetik har vidgats mycket efter honom i evangelikala sammanhang.

I sin bok The Great Evangelical Disaster, (Den stora evangeliska katastrofen) 1984, diskuterar Francis Schaeffer kritiskt läget inom evangelikal teologi. Han kritiserar vad han kallar ”evangelical accommodation”, evangelikal anpassning." Slut citat.

Alltså varnade Francis Schaeffer kraftigt redan 1984 för den anpassning som då börjat. Denna har under dessa år blivit allt tydligare och det är än mer angeläget nu att varna för detta som han alltså redan då benämnde för ”Den stora evangeliska katastrofen”

Med detta som bakgrund kan vi finna det fullt befogat att skriva dessa rader i omtanke för att vi inte ska gå vidare på den väg som Gerdmar i sin bok varnar för.

Detta är en bok för alla pastorer, fråga dem om de har läsa Anders Gerdmars bok, eller kan du köpa boken och ge till dem som inte gjort det. Det kan vara en av de bästa investeringar som du gör för att få se församlingstillväxt och ett uppbyggande av tron på Bibelns grund, inte ett kompromissande.

Boken kan köpas via denna länk: Det står skrivet : bibeltro kontra bibelkritik - Anders Gerdmar - Bok (9789198659542) | Bokus


Holger Nilsson

Publicerad: 2023-04-17 | Permalänk |

Fler artiklar

Liknande artiklar
Halta på båda sidor
Halta på båda sidor
Att göra så är mer förödande än de som gör själva inser. ”Elia trädde fram för allt folket och sade: ”Hur länge ska ni halta på båda sidor?” 1 Kung. 18:21. Vi skriver inte denna artikel för att strida. Däremot vill vi följa den uppm...
Sök på Flammor
Flammor på Youtube

Ny bok!
Nu har tiden kommit för avslöjandet av hur stora delar av svensk frikyrklighet har förändrat undervisningen om den yttersta tiden och Jesu återkomst.

Läs mer: Boknyhet! | Flammor - profetisk tidskrift


Senaste artiklarna
Jesus kommer!
Jesus kommer!

Lyssna på en illustrerad inspelning som förklarar varför det kan vara så!...
Jesus kommer snart!
Jesus kommer snart!

Om det låter så här från varje pastor skulle vi få se ett uppvaknade i kris...
Tredje gången gillt?
Tredje gången gillt?

Blir det ett tredje världskrig? Texten här nedan är gjord av AI, det är fakt...
Ny upptrappning
Ny upptrappning

Frågan är nu bara hur detta skall sluta? Ett nytt steg i konflikten mellan R...
Kriget
Kriget

Allt går emot ett allt större hot och allvar. På ledarplats skriver Dage...
Utan fler händelser
Utan fler händelser

Vi skall inte tala om att det eller det måste ske först, det är en förrädisk i...
Hur gick det för Jesu lärjungar?
Hur gick det för Jesu lärjungar?

De flesta av Jesu lärjungar led martyrdöden, vi kan också få möta lidande. S...
Populära artiklar 2024
Jesu tillkommelse eller världskrig?

Jesu tillkommelse eller världskrig?
Kan det finnas någon vägledning i denna fråga? Naturligtvis kan vi inte med b...

Det stora avfallet – Apostasia

Det stora avfallet – Apostasia
Författare till boken är Elonora Lahti. Så här skriver Elonora: ”Vi har haft...

Vedermödan

Vedermödan
Då kommer halva jordens befolkning att dö. De krigsmoln som syns nu kan...

Vakna Europa

Vakna Europa
I sitt tal riktade sig Niinistö särskilt till Europa och uppmanade kontinenten...

Harpazo

Harpazo
Elonora Lathi skriver om detta i sin bok När allting blir annorlunda. Efter...Tidsmaskin

ANNONS:

Flammor, Maskingatan 13, 574 33 Vetlanda
Telefon: 0383-161 64 | E-post: info@flammor.com | Hemsida: www.flammor.com
Ansvarig utgivare: Holger Nilsson

Vilka läser Flammor.com?

Kristen Topplista från JesusSajten.se Blogghubb

© www.flammor.com 2002 - 2024