Söndag 3 december 2023 - Kl. 11:59 v.48

9 dec 17.00:
Askeryds missionshus
17 dec 17.00:
Vetlanda friförsamling

Betala med Swish!

Swish: 123 305 5357

Eller scanna koden nedan i din Swishapp.


Aktuell bok

Läs mer

__________________

Väckande bok

> Läs mer!


När kommer Jesus?

> Ladda ner!


Själaspis

 > Läs mer!


Profetiska tider

Ladda ned som PDF!


Han & hon - Livsviktig relation

Läs mer!


Yttersta tiden

Ladda ner som PDF!


Lättläst bok!

Läs mer!


Intressant bok!

Läs mer!


Uppenbarelseboken

Ladda ner som PDF!


Midnattstid

Ladda ner som PDF!


Dags att ta Gud på allvar

Ladda ned som PDF


Dags att vakna upp!

Dags att ta vakna upp


Aktuell bok

Ladda ner som PDF!SENASTE NYTT

Faran av andlig sömnaktighet

Denna fara råder nu i vår tid.

Så skall det vara vid Jesu återkomst.

Jesus ger i sin undervisning insikt om hur det skall vara vid tiden för hans återkomst. Då skall det råda en mycket stor andlig sömnaktighet.

Det är ett påstående som är grundat på Jesu egen undervisning, i Matt. 25:1-13 finner vi detta.

Det vi läser i dessa verser är en fortsättning av det tal som Jesus håller i det föregående kapitlet där han talar om tecken på hans återkomst. I dessa versar som finns i det 25:e kapitlet, ger han ytterligare ett tidstecken och det är att en andlig sömnaktighet skall drabba de troende vid tiden för hans återkommande.

Jag menar att det är faktiskt detta tillstånd som nu råder och det är därmed ett av de stora tidstecknen på att hans återkomst är nära. Vi lever i den tid när Jesu ord går i uppfyllelse och jag vill visa på att så är fallet.

För det första så är ett tecken på den andliga sömnen, att man inte är medveten om att detta tillstånd råder nu. Det låter sig förklaras av att de som sover är inte medvetna om att de gör det. Det är som med den naturliga sömnen, då vi sover är vi inte medvetna om att vi gör det. Det är först då vi vaknar som vi kan konstatera att vi har varit sovande.

På samma sätt är det på det andliga området, den som vaknar upp från sitt andligt sovande tillstånd, han inser hur illa det varit med dennes andliga liv.  Vad vi behöver är ett djupgående andligt uppvaknande! Det har skett hos enskilda kristna och det visar på att det kan ske. Vad vi nu önskar skall ske är att det blir ett brett andligt uppvaknande i hela kristenheten, detta skulle göra avtryck och förändra tillståndet i församlingar till ett brinnande andligt sådant.

Det var också detta tillstånd som rådde då väckelsens eld brann en gång i tiden i många församlingar. Det är också den väckelse som vi behöver nu, detta är medlet för ett uppvaknande. Själva ordet ”väckelse” är precis det som det handlar om; uppvaknande.

Vi kan väckas ut den naturliga sömnen genom att någon väcker oss. Nu behöver vi vara många som är med och väcker upp människor ur ett sovande tillstånd! 

Nu är det långt ifrån självklart att vi önskar de som har en väckande uppgift och ett väckelsebudskap, att de skall göra sig hörda. Som vi vet är det skönt att sova, i regel så är det ett mer önskat tillstånd än att väckas. På samma sätt är det på det andliga området, man vill inte väckas, den andliga sömnen kan vara skön liksom den naturliga är det.

Nu är det bara det att den andliga sömnen är farlig, andligt livsfarligt, och därför kan vi inte ta det lätt på det här området. Vi behöver vara oerhört tydliga och medvetna om detta farliga tillstånd för den kristne.

Varför är det tillståndet så allvarligt? Jo, det är på flera områden som det får så allvarliga följdverkningar av att man är i ett andligt sovande tillstånd, behärskad av det och inte dess motsats, andligt vaken. Den senare är mycket väl medveten om att det pågår en andlig strid i andevärlden. Petrus förklara hur allvarligt denna är: ”Var nyktra och vakna. Er fiende djävulen går omkring som ett rytande lejon och söker efter någon att sluka.” 1 Petr. 5:8.

Vår fiende, djävulen vill alltså göra oss till sitt byte. Om vi inte förstår det, är det grunden för att vi lättare blir hans byte. Vi kan inte ta lätt på denna uppenbara andliga verklighet som vi möter i denna vers!

Hur skall vi då kunna förhindra att vi blir ett byte för djävulen? I samma vers så ges oss svaret: ”Var nyktra och vakna”.  Det handlar om andlig nykterhet och andlig vaksamhet!

Man kan vara så andligt onykter att man har svårt att inse den andliga verkligheten, man ser det som i ett dimmigt tillstånd, så som en onykter människa kan ha svårt att se klart. Det tillståndet gör också att man lätt kan hamna i fara och bli ett offer, att bli överfallen och rent av dödad av någon som utnyttjar ett sådant tillstånd.

Än mer kan man bli attackerad av djävulen i ett andligt onyktert tillstånd och bli andligt dödad. Många är de som blivit andliga offer på grund av det tillstånd som är motsatsen till den andliga nykterhet som Petrus påtalar.

Det andra tillståndet som Petrus alltså visar på, för att inte bli fiendens byte, är alltså att vara vaken, andligt vaken. Den som har det andliga tillståndet är naturligtvis bättre rustad än den som har ett andligt sovande tillstånd. Det senare kan på olika sätt vara förödande. Det kan exempelvis vara att man sover i en andligt falsk trygghet att; jag har blivit frälsta och därmed är jag räddad för evigheten. Ett tänkande som kan uttryckas som så: en gång frälst alltid frälst.

Ja, verkligheten vittnar om att så inte är fallet. Hur många finns det inte som en gång lämnade sitt liv till Jesus, men som idag inte längre har det andliga livet kvar. Ibland kallas sådana människor för ”avfällingar”, ett fruktansvärt ord men en än mer fruktansvärd ställning; att man har fallit ifrån det liv som en gång man tog emot när man började vandringen med Jesus.

Nu är det ju så att det inte handlar om att börja en sådan, det handlar om att fullborda den. Att man kan som Paulus konstaterar i det sista som han skriver före sin död: ”Jag har kämpat den goda kampen, jag har fullbordat loppet, jag har bevarat tron.” 2 Tim. 4:7.

Det som Paulus också ger uttryck för då han nu står vi målet för sitt liv, är att han ”har kämpat”. Det andliga livet innehåller också en andlig kamp.  För att vi skall vinna denna andliga kamp behövs att vi kämpar. Att vara kämpande, kanske inte direkt tilltalar oss, vi är av naturen bekvämliga av oss.

Denna bekvämlighet kan vara förödande för det andliga livet. Till detta kan vara att man inte kämpar i bönen som man borde göra, för att uppehålla livet och kontakten med Gud. Det kan också vara så att man mer eller mindre försummar att läsa Guds ord.

Genom att göra så skapar man sig en egen bild av vad det kristna livet är, en bild som kanske skiljer sig från den som man finner i gudsordet. Genom bibelläsning finner vi riktlinjer för vad och hur ett kristet liv är och skall levas. Försummas denna grund och vägledning, är det mycket möjligt att livet blir ett världsligt liv som de flesta människor lever och ingen skillnad gentemot dessa. Även här har Petrus ett ord som vägledning för oss: ”Nej, liksom han som har kallat er är helig ska också ni vara heliga i allt ni gör.” 1 Petr. 1:15.   

Det är alltså mycket negativt och skadligt som följer i spåren av att vara en andligt sovande. Det är inte så ofta som denna sida belyses i predikningar därför känns det angeläget att också den sidan av en andlig verklighet får framställas i ljuset.

 

 


Holger Nilsson

Publicerad: 2020-07-07 | Permalänk |

Fler artiklar

Liknande artiklar
Sömnaktighetens tid
Sömnaktighetens tid
Sömnaktighetens tid Jesus har profetiskt förutsagt att det skall bli en andlig sömnaktighet vid tiden för Jesu andra tillkommelse, Läs Matt 25. Den bild som Jesus ger där, är nu en ...
Den andliga sömnen
Den andliga sömnen
Jesus varnar för det inför sin återkomst, läs Matt. 25:1-13. Det är därför ett mycket aktuellt budskap till oss som lever nu. Den andliga sömnen i svensk kristenhet är påtaglig – den är uppenbar och kan inte bortförklaras. Hur kan man påstå ...
Överleva andligt och dö för Jesus
Överleva andligt och dö för Jesus
Det kan också bli en verklighet i vårt land. Det som är allra viktigast är att överleva andligt i kommande dagar. Kanske när det inte går att samlas som vi nu gör i kyrkorna och kapellen.  Redan under pandemin så gick det inte på närmare tv...
Inse faran medan tid är!
Inse faran medan tid är!
Inse faran medan tid är! - Holger Nilsson Publicerad november 2005 Många av gånga tiders misstag har varit att man inte insett faran i rätt tid. Det är nu viktigt att inte sådana misst...
Faran av andlig sömnaktighet
Faran av andlig sömnaktighet
Så skall det vara vid Jesu återkomst. Jesus ger i sin undervisning insikt om hur det skall vara vid tiden för hans återkomst. Då skall det råda en mycket stor andlig sömnaktighet. Det är ett påstående som är grundat på Jesu egen underv...
Sök på Flammor
Flammor på Youtube

Ny bok!

Hög tid att vakna upp inför tystnaden om Jesu återkomst! En bok som vill väcka till insikt. Läs mer: Ny bok! | Flammor - profetisk tidskrift

Senaste artiklarna
Hamas-kriget
Hamas-kriget

Om de inte hade gjort det så hade det varit noll döda. Nu är det tusental...
Vision Sverige
Vision Sverige

Vision Sverige. Samtal med Christer Åberg och Holger Nilsson. Programledare...
Sodomsamhället
Sodomsamhället

Detta sker genom en massiv framlyftning genom media, tv, filmer mm. Om du vi...
Vikten av bönen
Vikten av bönen

Hur håller du dig andligt vaken i mörka tider? Lewi Pethrus skriver i si...
Insiktsfullt budskap
Insiktsfullt budskap

Domen och Jesu återkomst – avgörande inslag i folkväckelsen. Olof Edsinge...
Assemblies of God
Assemblies of God

Tag tid och läs igenom detta dokument så får du biblisk klarhet i dessa så aktu...
Gardell
Gardell

En sådan galenskap kan väl bara inträffa i Sverige. Gardells budskap är på m...
Populära artiklar 2023
Allvarligt budskap

Allvarligt budskap
SVERIGE, KRIGET STÅR FÖR DÖRREN Carmelia Adeström medverkar på Vision Sveri...

Uppenbarelse

Uppenbarelse
Som alltid med uppenbarelser och profetiska tilltal skall de prövas. Så här...

Inför sin fullbordan?

Inför sin fullbordan?
Peter Plars, präst, har sänt oss detta aktuella budskap. ”Kommer vi i v...

Vakna upp!

Vakna upp!
Kommer 2023 att bli ett år av största profetisk betydelse? Ta del av den...

Vad kan hända?

Vad kan hända?
Så här i inledningen på 2023 kan vi påminna oss om denna bok skriven 2019. De...Tidsmaskin

ANNONS:

Flammor, Maskingatan 13, 574 33 Vetlanda
Telefon: 0383-161 64 | E-post: info@flammor.com | Hemsida: www.flammor.com
Ansvarig utgivare: Holger Nilsson

Vilka läser Flammor.com?

Kristen Topplista från JesusSajten.se Blogghubb

© www.flammor.com 2002 - 2023