Fredag 12 april 2024 - Kl. 14:35 v.15

13 april 17.00:
Askeryds missionshus
21 april 11.00:
Imanuelkyrkan, Kungsbacka

Betala med Swish!

Swish: 123 305 5357

Eller scanna koden nedan i din Swishapp.


Viktig bok


 > Läs mer
_________________

Aktuell bok

Läs mer

__________________

Väckande bok

> Läs mer!


När kommer Jesus?

> Ladda ner!


Själaspis

 > Läs mer!


Profetiska tider

Ladda ned som PDF!


Han & hon - Livsviktig relation

Läs mer!


Yttersta tiden

Ladda ner som PDF!


Lättläst bok!

Läs mer!


Intressant bok!

Läs mer!


Uppenbarelseboken

Ladda ner som PDF!


Midnattstid

Ladda ner som PDF!


Dags att ta Gud på allvar

Ladda ned som PDF


Dags att vakna upp!

Dags att ta vakna upp


Aktuell bok

Ladda ner som PDF!SENASTE NYTT

Varför andlig sömnaktighet?

Svar: En försvunnen förväntan på Jesu återkomst.

Det finns orsaker till detta och det är viktigt att detta blottläggs.

Denna andliga sömnaktighet beror på en utebliven förkunnelse om Jesu återkomst. Hur denna förändring har skett kan man förstå genom vad Nils-Olof Nilsson, mångårig missionär och teolog, pingströrelsen, skriver i sin bok Israel, Det judiska folket, profetiorna och Jesu återkomst. Han skriver: ”Andens uppgift år att knyta ihop banden med Jesus, att dra oss närmare honom och ge oss den kraft vi behöver för att förverkliga vår tjänst. När därför den andliga temperaturen sjunker i församlingarna, märks det på den ökade betoningen av den inomvärldsliga teologin.

Både längtan efter Jesu återkomst och behovet av Andens fullhet svalnar och dör slutligen ut. Och det är ganska naturligt att så sker. För ingen kan leva i Andens närhet med ett likgiltigt hjärta eller med en sekulariserad själ.

Under de två senaste decennierna märks hos pingströrelsens predikanter en attitydförändring gentemot eskatologin. Från att ha varit ett ständigt återkommande tema inom Pingst, får det en mer och mer undanskymd plats i tal och skrift. Platsen och tiden för undervisningen om Jesu återkomst krymper. Orsaken kan vara att man har mycket undermåliga kunskaper i ämnet och föredrar att hålla en låg profil. Eller också saknar man intresse inom ett teologiskt område som i evangelierna paradoxalt nog har mer utrymme än försoningen.

Eller kan det vara så enkelt att undervisningen och upplevelsen av Anden har falnat?  Jag personligen tror att en mycket bidragande orsak till att den här sanningen tystnat mer och mer, är att frikyrkomedlemmarna har lämnat bakom sig ett liv i fattigdom och misär, och i stället framstår man dem som en välmående medelklass. Det betyder att intresset för både Jesu återkomst och det himmelska hoppet har falnat.

Genom att evangelisationens motor – det eskatologiska hoppet – praktiskt taget förbytts mot en fokusering på det närvarande, den värld som omger oss, drabbar det församlingarna i det långa loppet, och vi får en ny typ av predikanter som knappast hållit en väckelsepredikan, än mindre ett studium i eskatologins hemligheter.

Ett begynnande terapeutiskt och socialt evangelium är under tillväxt. Denna förkunnelse saknar udd och transcendens. Det ingår nämligen i den nya tidens förkunnelse att man ska vara överslätande, tolerant och inkluderande.  l väckelsens början – kanske till viss del influerade av darbyistisk teologi var längtan efter Jesu ankomst enorm. Denna påtagliga längtan efter att förenas med brudgummen – (Jesus) bidrog också till att brudesjälarna (de troende) oftast när de skildes åt: ”Vi ses om Jesus dröjer." Samma uttryck fanns i den engelsktalande pentekostalismen: ”See you, if Jesus tarries”. Hela denna inställning till det framtida hoppet bidrog till att forma församlingens arbete och inriktning.

Tålamodet som fostras fram genom den långa vandringen med Kristus och lydnaden för Andens röst (Upp. 2:11,.17, 29, är idag inte lika intressant. Ja, man har helt enkelt för lite tid över för det som verkligen hör samman med det bibliska ledarskapet – studiet av Skriften och träningen i bönen. Det var betoningen på skriftstudiet och uthålligheten i bönen som skapade mogna ledare och livskraftiga församlingar. Inte ledarskapskurser med tekniker -och management-studier. För att växa inför Gud slet många ut sina byxknän och skor i bön. Det kostade' kraft och tid att växa. Men det var värt priset.

Resultatet blev att man genom Anden fick verktyg att öppna Ordets skattkammare och blicka in i det himmelska rummet.

Den kanske mest bidragande orsaken till det avtagande intresset för de eskatologiska frågorna, “inklusive det judiska folket och landet Israel, är nog att de unga, nyutbildade teologerna fått en bristande kunskap i hur det profetiska i ordet ska tolkas. Man har mer och mer förandligat Gamla testamentets profetior, influerade av nyplatonska tankar. Därmed har man flyttat över Israels välsignelser (både fysiska och andliga) på församlingen. Vi har redan behandlat tolkningsfrågor

och klargjort hur det profetiska ordet bör tolkas På de teologiska seminarierna har tyvärr eskatologin ett lågt ”marknadsvärde och får ofta en styvmoderlig behandling.” Slut citat.

Boken av Nils-Olov Nilsson kan köpas via denna länk: Israel - det judiska folket, profetiorna och Jesu återkomst - Nils-Olov Nilsson - 229 kr. ISBN: 978-91-88927-10-1 | Eldsflammans förlag > Israel > I profetians ljus Se bild på boken längst ner.

Detta är en träffsäker analys och ingen som vill vara ärlig kan knappast säga emot den förändring som skett och orsaken till denna.

Vi vill genom Flammor verka för att en nödvändig förändring sker då det gäller budskapet om Jesu återkomst. Det är av största vikt om det skall finnas en skara som är redo när Jesu kommer.

Du som inser vikten av detta – var med och sprid budskapet exempelvis genom att dela ut Flammor, till människor – inte minst till de troende.

Det är inte i första hand pastorerna i församlingarna som bär ansvaret för den uteblivna och nertystade förkunnelsen om Jesu återkomst. Det är genom den teologiska utbildningen som det blivit som det nu är. Nils-Olov Nilsson visar på detta och hur eskatologin ofta fått ofta en ”styvmoderlig behandling.” Det måste ändras på annars kommer församlingsmedlemmarna att stå helt frågan inför profetiornas uppfyllelse och inte vara beredda på att Jesus kan komma när som helst.

Sprid gärna denna artikel till pastorer!


Holger Nilsson

Publicerad: 2023-09-15 | Permalänk |

Fler artiklar

Liknande artiklar
Varför talas det så litet om det judiska folket?
Varför talas det så litet om det judiska folket?
Fråga: Jag undrar varför det talas så litet om det judiska folket? Finns det frälsta judar i Israel, och vad skall hända med dem? Åke Svar: Ja, vi har påpekat detta märkliga ...
 Andlig strid om barnen
Andlig strid om barnen
Det är utifrån detta perspektiv som vi ska se på det som pågår i skolor och förskolor. Det som pågår nu är något helt annorlunda, jämför med vad som gällde i skolorna för några årtionden sedan. Att det är en andlig strid är inte något...
Varning för nyandligheten
Varning för nyandligheten
Det är många som lockas in i olika former av nyandlighet. För vissa kan det verka spännande att pröva på detta, men sällan får vi höra om baksidorna och de mörka krafter som genom detta kan få ingång och förstöra liv. I ett nummer av tidnin...
Varför måste man dö?
Varför måste man dö?
Fråga: Varför måste man dö? /Lennart Svar: Döden är ett resultat av att människan synade. Så här lyder bibeltexten om detta: ”Och HERREN Gud gav mannen denna befallning: "Du kan fr...
Svenska kyrkans kris – en andlig kris
Svenska kyrkans kris – en andlig kris
Som spön i backen står nu det ena inlägget efter det att läsa i olika inlägg om Svenska kyrkans kris. Detta borde vara en tankeställare för alla som verkar i denna kyrka. Det som utlöste krisen var kampanjen om att bära ett kors som stöd för...
Sök på Flammor
Flammor på Youtube

Ny bok!
Nu har tiden kommit för avslöjandet av hur stora delar av svensk frikyrklighet har förändrat undervisningen om den yttersta tiden och Jesu återkomst.

Läs mer: Boknyhet! | Flammor - profetisk tidskrift


Senaste artiklarna
Avfall
Avfall

Dags att alla får insikt i vad som håller på att ske! Vill vi ha progressiv...
Varnar för krig
Varnar för krig

Nu är det dags att inse allvaret! EU:s chefdiplomat och utrikesrepresent...
Ljum kristendom
Ljum kristendom

Andlig ljumhet är mycket påtaglig i Sverige - vi behöver omvända oss från d...
Viktig bok!
Viktig bok!

Beställ en alldeles ny bok, skriven av Johan Carlsén. Ta del av undervisning...
Splittrade barn
Splittrade barn

Hur har det blivit så här? Den frågan behöver ställas. Inför omröstning i Sv...
Uppenbarelseboken
Uppenbarelseboken

En film som visar vad som kommer att hända under vedermödan, den värsta tid i m...
Israel höjer beredskapen
Israel höjer beredskapen

Israel har nu höjt beredskapen för vad som kan hända. Så här rapporteras det...
Populära artiklar 2024
Jesu tillkommelse eller världskrig?

Jesu tillkommelse eller världskrig?
Kan det finnas någon vägledning i denna fråga? Naturligtvis kan vi inte med b...

Vakna Europa

Vakna Europa
I sitt tal riktade sig Niinistö särskilt till Europa och uppmanade kontinenten...

Det stora avfallet – Apostasia

Det stora avfallet – Apostasia
Författare till boken är Elonora Lahti. Så här skriver Elonora: ”Vi har haft...

Harpazo

Harpazo
Elonora Lathi skriver om detta i sin bok När allting blir annorlunda. Efter...

Vedermödan

Vedermödan
Då kommer halva jordens befolkning att dö. De krigsmoln som syns nu kan...Tidsmaskin

ANNONS:

Flammor, Maskingatan 13, 574 33 Vetlanda
Telefon: 0383-161 64 | E-post: info@flammor.com | Hemsida: www.flammor.com
Ansvarig utgivare: Holger Nilsson

Vilka läser Flammor.com?

Kristen Topplista från JesusSajten.se Blogghubb

© www.flammor.com 2002 - 2024