Tisdag 25 juni 2024 - Kl. 01:41 v.26

23 juni 17.00:
Vetlanda Friförsamling
29 juni 10:30:
Arken Värnamo
Israels vänners konferens


Betala med Swish!

Swish: 123 305 5357

Eller scanna koden nedan i din Swishapp.


Viktig bok


 > Läs mer
_________________

Aktuell bok

Läs mer

__________________

Väckande bok

> Läs mer!


När kommer Jesus?

> Ladda ner!


Själaspis

 > Läs mer!


Profetiska tider

Ladda ned som PDF!


Han & hon - Livsviktig relation

Läs mer!


Yttersta tiden

Ladda ner som PDF!


Lättläst bok!

Läs mer!


Intressant bok!

Läs mer!


Uppenbarelseboken

Ladda ner som PDF!


Midnattstid

Ladda ner som PDF!


Dags att ta Gud på allvar

Ladda ned som PDF


Dags att vakna upp!

Dags att ta vakna upp


Aktuell bok

Ladda ner som PDF!SENASTE NYTT

Det står skrivit

Se upp för dem som förändrar synen på Bibeln!

Vi lever i en tid där kampen om bibeltron pågår i vårt land.

Det pågår angrepp på förfinade sätt så att många inte är medvetna om det – det är det som är det förrädiska.

I vår tidigare artikel varande vi för den förändrade bibelsynen som har sin grund från Geoege Ladd, se den artikeln:  Halta på båda sidor | Flammor - profetisk tidskrift

Detta inflytande avslöjar Anders Gerdmar i sin bok ”Det står skrivit”. Vi citera från den och vad hans skriver under rubriken: ”Ladds inflytande på bibelvetenskapen i Sverige”.

I Sverige har George Eldon Ladds betydelse framför allt framhållits av Lennart Thörn, under tiden 1972.-1990 lärare i nytestamentlig exegetik vid Örebro teologiska högskola (nuvarande Akademi för ledarskap och teologi) och därefter universitetsadjunkt i Nya testamentet vid Göteborgs universitet. I en artikel

med namnet ”Finns det en evangelikal exegetik - en kort historisk överblick'§*” betecknar han Örebromissionen ”på den tiden” som ”ett biblicistiskt och oreflekterat' fundamentalistiskt samfund. Han berättar om hur han som ”medvetandegjord bibeltolkare” måste brottas med spänningen mellan samfundets syn och ett vetenskapligt studium av Nya testamentet.

I den brottningen kom George Eldon Ladd till Thörns hjälp genom boken The New Testament and Critícísm. Thörn redogör för Ladds grundtankar och varför han attraherades av dessa. I likhet med Ladd kom Thörn också att särskilt sätta sig in i Rudolf Bultmanns formkritik och existentiala hermeneutik”.

Thörn hade många elever, bland dem flera verksamma svenska exegeter, bland annat professor Samuel Byrskog i Lund, och Dieter Mitternacht, Anders Eriksson samt Mikael Tellbe som alla disputerade vid Lunds universitet.” Slut citat.

Den sistnämnde, Mikael Tellbe, granskar Gerdmar i detta kapitel och han omnämner honom tolv gånger och dessutom fyra gånger till på andra sidor i boken. Gerdmar refererar till Tellbes bibelsyn som denne skriver om i sin bok ”Vad betyder det att Bibeln är Guds ord?” I denna bok ställer Tellbe en mängd frågor kring ämnet. Det är så markant så Gerdmar skriver så här ”Generellt använder Tellbe ofta just frågeformen när han närmar sig de känsliga frågorna kring inspiration eller till exempel pseudepigrafi.”  

Att ställa frågor kan vid just en första blick verka tecken på ödmjukhet, men det kan också vara förrädiskt om man har en agenda och i detta fall är det tydligen att vara förlängare åt Ladds och Thörns synsätt.

Vi skriver inte detta för att misstänkliggöra honom eller ta hedern av honom, det är klart att han påverkats av både Ladd och Thörn och där han varit elev under den sistnämnde.

Vi menar att det är farligt att flytta på den grundläggande inställningen till Guds ord (Den som Jesu uttrycker ”ditt ord är sanning.” Joh. 17:17), även om det sker i små försiktiga steg och med olika frågeställningar.

Det var just på det sättet djävulen förledde de första människorna, (i övrigt vill vi inte göra någon koppling till denne potent och Tellbe, vilket vi kan betrakta som en kristen broder utan att dela hans åsikter).

Djävulen sa i Edens lustgård: ”Har Gud verkligen sagt att ni inte får äta av alla träd i lustgården? 1 Mos. 3:1. Vi ser det förslagna sättet att med att i frågeformen ställa denna fråga. Hade djävulen sagt tydligt att ni skall inte lyssna på Gud och tro på vad han har sagt, skulle troligtvis de första människorna sett igenom angreppet på Gud, det hade varit allt för brutalt för dem och stämde inte med den bild de fått av Gud som god.

Djävulen är sig lik genom alla tider och såsom han försökte få de första människorna att tvivla på vad Gud hade sagt, på samma sätt agerar han i vår tid. Detta är i sig ett tidstecken då det i den sista tiden 2 Thess 2:3 talar om detta avfall i den sista tiden och Jesus själv säger: Men ska Människosonen finna tron på jorden när han kommer?" Luk. 18:8.  

Vad vi behöver är att återgå till de gudsmäns tro som byggde upp frikyrkorörelserna och lyssna på dem. Det visade sig att Gud stadfäste deras predikningar, Han stadfäster sitt ord sås om Mark 16:20 säger Herren verkade tillsammans med dem och bekräftade ordet genom de tecken som åtföljde det.”

- Gud stadfäster inte de tvivel som idag sås ut.

Om vi inte inser att vi lever i avfallstider och kan avslöja det, då kan vi inte få se en förändring. Tidigare Gudsmän insåg avfallet. Så här skriver Nils Tägt i sin bok ”När Han kommer”: Det andra – vi möter det framför allt i ”den gamla kristenheten” talar om avfall, ljumhet, förvärldsligande. Hallesby framhåller, att vi utan fruktan för godtycklighet vågar säga, att vi är mitt uppe i det stora avfallet. ”I alla händelser kunna vi icke i kyrkans långa historia påvisa något avfall, som tillnärmelsevis kan mäta sig med det som vi nu uppleva.” Hallesby menar, att detta avfall går fram med stormsteg inom alla kyrkor i vår tid”. Slut citat.

Vi får be för pastorer och de som utbildar sig till det att de ser igenom avfallet från Guds ord som sker i vår tid, de är idag påverkade av det i denna svåra tid. Men vad vi behöver är konferenser med bibeltroende förkunnare som kan vara med och vända på den utveckling som skett under senare år.

Vi är också tacksamma för det stora arbete som Anders Gerdmar har lagt ner på att avslöjad den förändrade inställningen till Guds ord i sin bok ”Det står skrivit”.

Så här är några omdömen om den: "En guldgruva för den som vill förstå vad bibeltrohet innebär och vad debatten om bibelsyn egentligen handlar om". Stefan Gustavsson, direktor för Apologia - Centrum för kristen apologetik.

"Sakligt, kunnigt och briljant av professor Gerdmar som gräver djupt och initierat i teologins historia och utveckling, pekar på villovägarna men visar var den rätta vägen går". Stefan Swärd, pastor och fil dr.

"Det står skrivet hedrar Bibeln som ett tidlöst tilltal från Gud. Gerdmar avkodar bibelkritiken som otrons perspektiv och ger skäl för Ordets anspråk på att bli mottaget i trons lydnad". Pastor Sven Nilsson, Örebro.

Boken kan köpas via denna länk: Det står skrivet : bibeltro kontra bibelkritik - Anders Gerdmar - Bok (9789198659542) | Bokus

 

 


Holger Nilsson

Publicerad: 2023-04-18 | Permalänk |

Fler artiklar

Liknande artiklar
Det står skrivit
Det står skrivit
Vi lever i en tid där kampen om bibeltron pågår i vårt land. Det pågår angrepp på förfinade sätt så att många inte är medvetna om det – det är det som är det förrädiska. I vår tidigare artikel varande vi för den förändrade bibelsynen som ha...
Sök på Flammor
Flammor på Youtube

Ny bok!
Nu har tiden kommit för avslöjandet av hur stora delar av svensk frikyrklighet har förändrat undervisningen om den yttersta tiden och Jesu återkomst.

Läs mer: Boknyhet! | Flammor - profetisk tidskrift


Senaste artiklarna
Oro för storkrig
Oro för storkrig

För ett par dagar sedan skrev vi om risken för att ytterligare storkrig kan...
Viktig uppgift
Viktig uppgift

Open Doors har en kampanj som möjliggör att vi kan sända en hälsning till de so...
Platt jord
Platt jord

Skall man behåll någon trovärdighet skall man överge denna! Att det går f...
Mera krig?
Mera krig?

Det pågår ett lågintensivt krig startat av Hizbollah. Riskan är att detta bl...
Andlig träning
Andlig träning

Vi behöver bli andligt starka, dramatiska förändringar med krig kan stunda....
Andliga muskler
Andliga muskler

Det som görs nu har vi nytt av då – det vi inte gör nu är försent att göra då!...
Hjälp!
Hjälp!

De behöver nu hjälp med att få sina uppbyggda kyrkor taklagda. En av våra s...
Populära artiklar 2024
Jesu tillkommelse eller världskrig?

Jesu tillkommelse eller världskrig?
Kan det finnas någon vägledning i denna fråga? Naturligtvis kan vi inte med b...

Det stora avfallet – Apostasia

Det stora avfallet – Apostasia
Författare till boken är Elonora Lahti. Så här skriver Elonora: ”Vi har haft...

Vakna Europa

Vakna Europa
I sitt tal riktade sig Niinistö särskilt till Europa och uppmanade kontinenten...

Vedermödan

Vedermödan
Då kommer halva jordens befolkning att dö. De krigsmoln som syns nu kan...

Harpazo

Harpazo
Elonora Lathi skriver om detta i sin bok När allting blir annorlunda. Efter...Tidsmaskin

ANNONS:

Flammor, Maskingatan 13, 574 33 Vetlanda
Telefon: 0383-161 64 | E-post: info@flammor.com | Hemsida: www.flammor.com
Ansvarig utgivare: Holger Nilsson

Vilka läser Flammor.com?

Kristen Topplista från JesusSajten.se Blogghubb

© www.flammor.com 2002 - 2024