Lördag 20 april 2024 - Kl. 21:04 v.16

21 april 11.00:
Imanuelkyrkan, Kungsbacka
27 april 17.00:
Askeryds missionshus

Betala med Swish!

Swish: 123 305 5357

Eller scanna koden nedan i din Swishapp.


Viktig bok


 > Läs mer
_________________

Aktuell bok

Läs mer

__________________

Väckande bok

> Läs mer!


När kommer Jesus?

> Ladda ner!


Själaspis

 > Läs mer!


Profetiska tider

Ladda ned som PDF!


Han & hon - Livsviktig relation

Läs mer!


Yttersta tiden

Ladda ner som PDF!


Lättläst bok!

Läs mer!


Intressant bok!

Läs mer!


Uppenbarelseboken

Ladda ner som PDF!


Midnattstid

Ladda ner som PDF!


Dags att ta Gud på allvar

Ladda ned som PDF


Dags att vakna upp!

Dags att ta vakna upp


Aktuell bok

Ladda ner som PDF!SENASTE NYTT

Strid inte emot sanningen!

Den kan aldrig besegras! (Skärmdumpning Dagen).

Krister Renard har en artikel i tidningen Dagen som är mycket läsvärd.

Vi återger här hans budskap: ”Allt som har en objektiv existens definieras av en uppsättning egenskaper. Människan kan givetvis inte bestämma (styra) vilken elektrisk laddning en elektron ska ha. Inte heller kan hon bestämma hur stor ljushastigheten i vakuum ska vara. Däremot kan vi mäta dessa storheter med hög noggrannhet. Summa summarum: Den objektiva verkligheten är vad den är. Vi kan ta reda på hur den är, men inte bestämma hur den ska vara.

Bibeln hävdar att Gud har en objektiv existens, det vill säga inte bara är en idé i människohjärnor. Bibelns Gud har således en uppsättning egenskaper som människan inte har någon kontroll över. När Mose frågar Gud om hans namn så blir svaret: ”Jag är den jag är” (2 Mos 3:14). Gud är alltså den han är, oberoende av hurdan vi människor säger att han är.

Gud är emellertid, till skillnad från en elektron, inte ett objekt som kan studeras med vetenskapens instrument. Gud är en person som vill ha en relation med oss människor. Det bästa sättet att ta reda på Guds egenskaper är inte att analysera honom, utan att lära känna honom. Genom att umgås med honom i bön, bibelläsning etcetera.

Gud har uppenbarat vem han är genom sitt Ord. Gud projicerade också ned sig till mänsklig gestalt i form av Jesus Kristus. Jesus säger: ”Den som har sett mig har sett Fadern” (Joh 14:9).

Genom Jesus har Gud uppenbarat för människan så mycket av sig själv som människans intellekt och själ har kapacitet att förstå. Det verkar rimligt att tro att det Gud uppenbarat för oss innehåller allt vi behöver veta för att kunna relatera till honom.

I dag är det högsta mode att vara tolerant och att inte kränka någon. När man talar om tolerans etcetera glömmer man emellertid ofta bort att sanning respektive tolerans/kränkning befinner sig på helt olika, parallella spår. De har inget med varandra att göra och står inte i motsats till varandra.

Den som hävdar något som strider mot sanningen har helt enkelt fel! Det handlar inte om tolerans eller intolerans. Sanningen sitter inne med trumf. Blir man kränkt av sanningen är det man själv som har problem. Skulle vi bygga broar eller konstruera flygplan och bortse från sanningen (det vill säga fysikens och kemins lagar), så skulle dessa broar rasa och flygplanen störta.

Den preussiske kungen Fredrik den Store myntade den välkända sentensen ”Var och en blir salig på sin tro”. Problemet är att dessa till synes toleranta och visa ord är fullständigt meningslösa. Finns Gud, blir endast den som böjer knä för honom salig. Och finns inte Gud, ja, då blir ju ingen salig eftersom det i så fall inte finns någon salighet.

En växande del av kristenheten i Sverige, till och med inom vissa frikyrkor och deras teologiska utbildningar, tycks se Gud som en vindflöjel som alltid pekar åt det håll tidsandan blåser. I stället för den Gud som är har vi fått en Gud som underordnar sig våra tankar och idéer.

Och i stället för att vara ”läran om Gud” har vissa riktningar inom teologin blivit ”uppfostran av Gud” – det vill säga ett människoformulerat regelverk som Gud måste böja sig under för att accepteras.

Påhittade, människotillverkade gudar är emellertid inte mycket att ha. Profeten Jesaja berättar i Jesaja 44:16–18 hur man hugger ned ett träd för att få ved, och sedan lagar mat och värmer sig vid elden. Av resten av trädet tillverkar man en avgudabild som man faller ned inför och ropar: ”Rädda mig ty du är min gud!” Jesaja kallar detta för dårskap.

Tyvärr ser vi exakt detta hända i delar av svensk kristenhet i dag. Man tillber en gud man själv hittat på. Som man anpassat för att inte stöta sig med någon. Och kanske också för att inte förlora sina statsbidrag.

Biskop Nils Bolander skriver i en av sina dikter: ”Fingret i luften, känna sig för, varifrån fläktarna smeka, och be om ursäkt för att man stör. Det är att kristendom leka.”

Jag gör inte anspråk på att sitta inne med den absoluta sanningen om allting. Men jag tror att det existerar en sådan sanning, och att den är oberoende av vad både du och jag tror, tycker eller önskar.

Att människor utifrån Bibelns gudsbild kan komma fram till något olika slutsatser om Guds egenskaper, bevisar inte att Gud inte har några egenskaper. Det visar bara att en evig, oändlig Gud inte enkelt och till fullo kan beskrivas och förstås utifrån människans begränsade rum-tidsperspektiv.

Ödmjukhet och tolerans är därför på sin plats. Och över allt detta lyser kärleken. Men kärleken kan aldrig isoleras från sanningen. Guds egenskaper är en sanningsfråga och inte en åsikts- eller policyfråga!

Krister Renard, fysiker och lärare, författare och föreläsare.

 


Holger Nilsson

Publicerad: 2023-11-18 | Permalänk |

Fler artiklar

Liknande artiklar
Striden vid den rättfärdiges hus
Striden vid den rättfärdiges hus
De ville begå sina synder mot de män som fanns i hans hus. Det står nu en strid som det gjorde på Lots tid, han ville hålla tillbaka de homosexuella från att begå synd. Vi behöver läsa bibeltexten om detta: ”De ropade på Lot och sade till ho...
Striden om Jerusalem - med lögnens vapen   
Striden om Jerusalem - med lögnens vapen   
Striden om Jerusalem - med lögnens vapen - Holger Nilsson Den strid som pågår om Jerusalem, är en strid som inte...
Striden om Jerusalem - profetiskt perspektiv 
Striden om Jerusalem - profetiskt perspektiv 
Striden om Jerusalem - profetiskt perspektiv - Holger Nilsson Den senaste tidens stridigheter mellan israeler och palestinier är djupast sett en kam...
Striden om Jerusalem har börjat!
Striden om Jerusalem har börjat!
Striden om Jerusalem har börjat! - Holger Nilsson Publicerad januari 2006 Vi har under 2005 upplevt en scenförändring i konflikten mellan Israel och palestinierna. Israel lämnade Gaza i ...
Nya strider
Nya strider
Spänningen i Mellanöstern trappas upp ytterligare. Idag den 14 februari kommer nu rapporter om strider mellan Israel och Libanon. Cirka 80 000 israeler har redan flytt från sina hem i norra Israel. För att vi skall förstå hur allvarlig...
Sök på Flammor
Flammor på Youtube

Ny bok!
Nu har tiden kommit för avslöjandet av hur stora delar av svensk frikyrklighet har förändrat undervisningen om den yttersta tiden och Jesu återkomst.

Läs mer: Boknyhet! | Flammor - profetisk tidskrift


Senaste artiklarna
Templet i Jerusalem
Templet i Jerusalem

Från boken När allting blir annorlunda av Elonora Lathi. Bibliska texter kan...
Skarp läge i öst
Skarp läge i öst

Storkrig på grund av Ryssland är just nu den stora överhängande faran. Först...
Klart budskap
Klart budskap

Det är dags att för all att inse det Carolina Torebring för fram om Jesu åt...
Iran kommer att attackeras
Iran kommer att attackeras

Iran står beredda för attack – de har vapen som kan leda till upptrappning....
Vad kan hända?
Vad kan hända?

Följetongen i Mellanöstern fortsätter. Det som startades av Hamas den 7 okto...
Hatar judar
Hatar judar

Det är en skamfläck att vi har sådan medborgare i Sverige – skäms och lär er no...
Israel attakerat
Israel attakerat

Vad blir Israels svar?Det som talar emot storkrig är att ingen önskar det....
Populära artiklar 2024
Jesu tillkommelse eller världskrig?

Jesu tillkommelse eller världskrig?
Kan det finnas någon vägledning i denna fråga? Naturligtvis kan vi inte med b...

Vakna Europa

Vakna Europa
I sitt tal riktade sig Niinistö särskilt till Europa och uppmanade kontinenten...

Det stora avfallet – Apostasia

Det stora avfallet – Apostasia
Författare till boken är Elonora Lahti. Så här skriver Elonora: ”Vi har haft...

Harpazo

Harpazo
Elonora Lathi skriver om detta i sin bok När allting blir annorlunda. Efter...

Vedermödan

Vedermödan
Då kommer halva jordens befolkning att dö. De krigsmoln som syns nu kan...Tidsmaskin

ANNONS:

Flammor, Maskingatan 13, 574 33 Vetlanda
Telefon: 0383-161 64 | E-post: info@flammor.com | Hemsida: www.flammor.com
Ansvarig utgivare: Holger Nilsson

Vilka läser Flammor.com?

Kristen Topplista från JesusSajten.se Blogghubb

© www.flammor.com 2002 - 2024