Tillbaka

Omröstning om chip i Bryssel

 

Ett inslag i P 1:s program Studio Ett den 9 maj, blev uppmärksammat. Lyssnare hörde av sig till oss eftersom de reagerade på programmet.

En gymnasieklass från Hvitfeldtska skolan i Göteborg hade besökt EU-parlamentet i Bryssel. Det var ett studiebesök för att få inblick i hur EU fungerar.
När de var där fick de vara med om ett rollspel med en omröstning där de då fick vara ”EU-parlamentariker”. Radioreportern säger att omröstningen skulle spegla verkligheten.
Vad de skulle ta ställning till var om EU-medborgare skulle utrustas med ett chip inplacerat på sig. På en bildskärm får de information och en röst säger inför omröstningen att: ”EU-kommissionen är övertygad om att ni kommer att stödja detta direktiv.”
Trots detta så tyckte eleverna att det var ett förslag som de inte kunde godta, de röstade därför nej.
De utsätts för ytterligare påtryckningar av ”lobbyister” om hur bra det skulle vara att ha ett chip på sig. En andra omröstning följer efter det.  Även den utfaller med att majoriteten röstar nej.
Efter att förslaget röstats ner två gånger, så blir de pressade av ”talmannen i EU-parlamentet”. Han säger att: ”man hoppas på ett positivt samförstånd och att det är vad alla väntar sig nu.”
Reporten från SR som gjorde intervjun med skoleleverna, säger att det uppstår en känsla att de måste rösta igenom förslaget. En tredje omröstning genomförs och då visar det sig att de röstar ja till förslaget om mikrochip. Lobbingen och pressen blev så stor att de ändrade sig.
Radioreportern talar med den som lett rollspelet om omröstningen och säger till honom: ”Jag bara tänker på vad ungdomarna skall tänka när de sett att EU-processen kan leda till att man kan rösta igenom ett mikrochip, vad får dem att tänka om EU?”
Han får då till svar: ”Det kan nog vara lite skrämmande, men då må du se det som ett spel”
Det som nu var en spelad omröstning i EU, kan snart komma att bli en verklig omröstning.  Från spel - till verklighet och verkligheten blir - profetiorna uppfyllelse!

 

Publiceringsdatum: 2012-05-15

Författare: Holger Nilsson

Skriv ut! Skriv ut

Direktlänk till denna artikel:

© www.flammor.com