Lördag 20 april 2024 - Kl. 11:28 v.16

21 april 11.00:
Imanuelkyrkan, Kungsbacka
27 april 17.00:
Askeryds missionshus

Betala med Swish!

Swish: 123 305 5357

Eller scanna koden nedan i din Swishapp.


Viktig bok


 > Läs mer
_________________

Aktuell bok

Läs mer

__________________

Väckande bok

> Läs mer!


När kommer Jesus?

> Ladda ner!


Själaspis

 > Läs mer!


Profetiska tider

Ladda ned som PDF!


Han & hon - Livsviktig relation

Läs mer!


Yttersta tiden

Ladda ner som PDF!


Lättläst bok!

Läs mer!


Intressant bok!

Läs mer!


Uppenbarelseboken

Ladda ner som PDF!


Midnattstid

Ladda ner som PDF!


Dags att ta Gud på allvar

Ladda ned som PDF


Dags att vakna upp!

Dags att ta vakna upp


Aktuell bok

Ladda ner som PDF!



SENASTE NYTT

Yoga = hinduism

Det är av största vikt att inse den andliga dimension, hinduism, som finns i Yoga. Detta framgår tydligt då vi man tar del av ett par böcker om Yoga.

I boken Yoga till vardags av Britt Sjöberg skriver hon i inledningen av boken: ”På detta sätt kan nu också en människa som söker ett andligt mål - avspänning och inre ro - välja mellan olika vägar och metoder, allt efter sina egna psykiska och fysiska förutsättningar. En del av läromästarna i Indien har utarbetat flera olika system eller metoder för att göra det möjligt för människor på olika andliga nivåer att finna vad de söker. Dessa olika system har sammanfattats till en hel vetenskap och en livsfilosofi under namnet Yoga.

De olika grenarna av yogan skiljer sig från varandra endast i utgångsläget, eftersom målet alltid är detsamma: att uppnå avspänning, att finna sitt eget jag, en inre ro och (för ett fåtal) att uppnå kosmiskt medvetande. Det sistnämnda, s k Samahdi, att bli ett med Gudomen, kan endast uppnås av ett fåtal människor som förunnats denna andliga utveckling.”

Hon skriver vidare: ”Detta med att förlänga livet är i sig själv inte Hatha-yogans mål, ty Hatha-yogan har i sig själv ingen avslutning utan är i realitetenen förberedelse till en högre andligutveckling. För att kunna uppnå denna andliga utveckling måste man i första hand lära känna sin kropp och hålla den frisk och sund. Många människor som ägnar sitt liv åt yogaläran nöjer sig ofta med att uppnå magiska krafter och blir fakirer och akrobater.”

Av dessa citat kan man se att det handlar om ”andlig utveckling” ”Samahdi, att bli ett med Gudomen”, ”magiska krafter”.

Dessa uttryck anger att det handlar om mer än att göra vissa kroppsliga övningar, det handlar om andlighet och religion.

En annan bok på svenska om yoga är Boken om yoga av Swami Vishnu Devananda. Han är pionjär när det gäller yoga i västerlandet.

Han döljer inte att Yoga är kopplad till hinduismen; under rubriken Yogans vägar följande:

”Yogan har fyra huvudvägar: Karma Yoga, Bhakti Yoga, Jnana Yoga och Raja Yoga. Var och en av dem passar olika temperament och livsinställningar. Varje väg leder till slut till samman mål, till föreningen med Brahman eller Gud, och lärdomar från var och en av dem bör integreras för att sann visdom ska kunna uppnås.

Karma Yoga, handlingens yoga, väljs i första hand av dem som är utåtriktade. Det renar hjärtat genom att man lär sig att handla osjälviskt, utan tanke på vinning eller beröm. Egot förandligas när man offrar sina handlingars resultat till Gud i stället för att identifiera sig med dem. Detta uppnås lättare om man fokuserar sig på ett mantra (se s 99) medan man utför en handling.”

I sammanhanget, som detta citat är hämtat ifrån, sidan 19, kan man se de tre hinduistiska gudarna, Brahma, Vishnu och Siva avbildade. Varför är de det om inte yoga handlar om religionen hinduism? Koppling till hinduismen är här illustrerad.

Om man på sidan 99 slår upp vad författaren skriver om olika mantran, kan man bl. a. läsa detta:

”Det finns tre grundläggande typer av mantran: Sagunamantran åkallar specifika gudomar eller aspekter av det Absoluta. Nirgunamantran är abstrakta och ger uttryck för att den som mediterar identifierar sig med det Absoluta. Bijamantran eller kärnstavelser är olika aspekter av OM och härstammar direkt från de femtio ursprungliga ljuden. Det bästa är att bli initierad i ett mantra av en guru, som präglar det med sin egen prana.”  Slut citat.

Mantran används inom TM och av en del yogautövare. När det gäller dessa mantran skall vi bara helt kort citera vad Håkan Arelbrand skriver i boken Det okända:

”Vanligen är mantrat ett förkortat namn på en gudom eller en koncentrerad sammanfattning av innehållet i en helig skrift.”

Ett vanligt mantra är AUM, A utläses för Brahma (skaparen), U Vishnu (uppehållaren) och M Shiva (förgöraren). (Wikipedia)

Även här ser vi kopplingen till hinduismen, det handlar här om hinduistiska gudar, i själva verket andemakter. Att på detta sätt använda namn på hinduistiska gudar kan leda till kontakt med den onda andevärlden. Detta kan i sin tur få obehagliga följder för den som gör det.

Det finns åtskilliga vittnesbörd från sådana som använt mantran och kommit i kontakt med andemakter, vilket lett till psykisk ohälsa. Därför varnar vi mycket bestämt för detta.

Slutligen ett citat av indiern Dr George Alexander som säger allt: ”Det finns ingen hinduism utan yoga, och det finns ingen yoga utan hinduism.”


Holger Nilsson

Publicerad: 2018-10-01 | Permalänk |

Fler artiklar

Liknande artiklar
Yoga = hinduism
Yoga = hinduism
Det är av största vikt att inse den andliga dimension, hinduism, som finns i Yoga. Detta framgår tydligt då vi tar del av ett par böcker, som ger instruktioner om Yoga. I boken Yoga till vardags av Britt Sjöberg skriver hon i inledningen av...
TM och Yoga är förklädd hinduism
TM och Yoga är förklädd hinduism
TM och Yoga är förklädd hinduism Transcendental meditation (TM) och Yoga sprider sig allt mer i västvärden. Många är de som utövar detta i Sverige, men det är få som vet att det finns e...
Yoga = hinduism
Yoga = hinduism
Det är av största vikt att inse den andliga dimension, hinduism, som finns i Yoga. Detta framgår tydligt då vi man tar del av ett par böcker om Yoga. I boken Yoga till vardags av Britt Sjöberg skriver hon i inledningen av boken: ”På detta s...
Sök på Flammor
Flammor på Youtube

Ny bok!
Nu har tiden kommit för avslöjandet av hur stora delar av svensk frikyrklighet har förändrat undervisningen om den yttersta tiden och Jesu återkomst.

Läs mer: Boknyhet! | Flammor - profetisk tidskrift


Senaste artiklarna
Skarp läge i öst
Skarp läge i öst

Storkrig på grund av Ryssland är just nu den stora överhängande faran. Först...
Klart budskap
Klart budskap

Det är dags att för all att inse det Carolina Torebring för fram om Jesu åt...
Iran kommer att attackeras
Iran kommer att attackeras

Iran står beredda för attack – de har vapen som kan leda till upptrappning....
Vad kan hända?
Vad kan hända?

Följetongen i Mellanöstern fortsätter. Det som startades av Hamas den 7 okto...
Hatar judar
Hatar judar

Det är en skamfläck att vi har sådan medborgare i Sverige – skäms och lär er no...
Israel attakerat
Israel attakerat

Vad blir Israels svar?Det som talar emot storkrig är att ingen önskar det....
Likgiltighetens ande
Likgiltighetens ande

Sebastian Karlsson håller en utmanande predikan....
Populära artiklar 2024
Jesu tillkommelse eller världskrig?

Jesu tillkommelse eller världskrig?
Kan det finnas någon vägledning i denna fråga? Naturligtvis kan vi inte med b...

Vakna Europa

Vakna Europa
I sitt tal riktade sig Niinistö särskilt till Europa och uppmanade kontinenten...

Det stora avfallet – Apostasia

Det stora avfallet – Apostasia
Författare till boken är Elonora Lahti. Så här skriver Elonora: ”Vi har haft...

Harpazo

Harpazo
Elonora Lathi skriver om detta i sin bok När allting blir annorlunda. Efter...

Vedermödan

Vedermödan
Då kommer halva jordens befolkning att dö. De krigsmoln som syns nu kan...

Arkiv, år 2015:


Tidsmaskin

ANNONS:

Flammor, Maskingatan 13, 574 33 Vetlanda
Telefon: 0383-161 64 | E-post: info@flammor.com | Hemsida: www.flammor.com
Ansvarig utgivare: Holger Nilsson

Vilka läser Flammor.com?

Kristen Topplista från JesusSajten.se Blogghubb

© www.flammor.com 2002 - 2024